Hoppa till huvudinnehåll

Intervju: Har vi råd med de rika?

Push-skaparen Fredrik Gerttens nya film Breaking Social skildrar människor som i det lilla eller stora tagit kamp mot systemet.

Breaking Social är delvis crowdfunding-finansierad. Bild: Fredrik Gertten i kickstartertrailern.
WG Film

Efter succén med 2019 års bostadspolitiska bombnedslag Push siktar dokumentärfilmaren Fredrik Gertten nu ännu högre och ger sig på självaste kapitalismen. Breaking Social, som hade premiär tidigare i augusti, behandlar idén om det sociala kontraktet, myten om att den som är skötsam och arbetar hårt blir belönad. En myt som inte minst de rika satsar stora summor på att hålla vid liv.

Filmen ställer frågan: vad händer när vi bryter det sociala kontrakt som redan har brutits av makthavarna själva?

– Vi har byggt ett samhälle som på många sätt tar fram det sämsta hos oss. Det gynnar främst de allra rikaste. Det lönar sig inte att arbeta, det lönar sig mer att spekulera. Och det är i grunden ganska fantasilös spekulation. Ska du spekulera så är din bästa tillgång information som inte andra har. Ingen tjänar egentligen på att göra en ”bättre produkt”, säger Fredrik Gertten.

Hur samhället ser ut och i vilken riktning det går är vi alla plågsamt medvetna om – ökande klassklyftor, stigande levnadsomkostnader, otrygghet och alienering. 

Men vad ska vi göra då? Många är förbannade över utvecklingen, men känner sig överväldigade av systemet. Kanske känns det övermäktigt och abstrakt och inte alls som något man kan ta kamp mot.

– Vi lever i ett samhälle där folk internaliserar jävligheterna. Man tänker att det är ens eget fel, att man inte räcker till, men i grunden är det systemet, menar Fredrik Gertten.  

– En av mina ambitioner är därför att bena ut systemet och göra det lättare att prata om.

WG Film
I bioaktuella Breaking Social intervjuas personer som i det lilla och stora tagit kamp mot systemet.

I Breaking Social intervjuas människor som i det lilla eller stora tagit kamp mot systemet. Allt från demokratiaktivister i Chile till amerikanska Amazon-fackkämpar. Gemensamt är ilskan och viljan att förändra. Förhoppningen är att det ska smitta av sig på tittaren.

– Filmer förändrar inte världen, det gör människor, men kan man ge folk lite kraft så kan man komma en bit på vägen, säger Fredrik Gertten.

Han tar förra filmen Push som exempel. I filmen lyfts en ganska enkel mening fram – att bostaden är en mänsklig rättighet. En mening som knappt använts i debatten innan.

– De rika satsar mycket på att flytta det offentliga samtalet och dominera förklaringsmodellerna. När det gäller bostaden så har de snackat om det som en marknad, men det här begreppet att bostaden är en mänsklig rättighet, det slår sönder hela det här marknadssnacket. Breaking Socials viktigaste uppdrag är att ge ett nytt språk och vända upp och ner på de rikas förklaringsmodell.

– Alla borde gå och se den. Gå med dina fackföreningskompisar, grannar eller partivänner, vilka som helst. Använd filmen till era egna samtal. För det kommer att tillföra något.