Hård kritik efter Oceanabranden: ”Hade inte behövt inträffa”
Branden på Lisebergs nya vattenpark Oceana hade kunnat förhindras med ett systematiskt brandskyddsarbete. Det menar Brandskyddsföreningen som ansluter sig till tidigare hård facklig kritik mot bygget.
En person saknas efter den omfattande brand som i måndags förstörde jättebygget av vattenlandet Oceana på nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Branden utreds av åklagare.
Bygget har tidigare fått omfattande kritik för bristande säkerhetsarbete och allt för många underentreprenörer utanför huvudentreprenören NCC:s kontroll.
Nu ansluter sig Brandskyddsföreningen till kritiken. Föreningen menar att branden hade kunnat förhindras med ett systematiskt brandskyddsarbete. Den kritik föreningen kommer med är stenhård.
Lars Brodin är brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen. I ett officiellt uttalande från föreningen konstaterar Brodin konstaterar att plast är mycket brandfarligt och att olika typer av plast är lättantändliga och snabbt förvandlas till gas.
– Bästa sättet att hantera risken med heta arbeten är att följa säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (SBF 506:1). Om de som utför sådana arbeten, och den representant från beställaren som skriver tillstånd har tillräcklig kompetens och följer säkerhetsreglerna ska denna typ av bränder inte behöva inträffa, menar Lars Brodin.
Brandskyddsföreningen konstaterar också att brandskyddsarbetet försämras ju fler underentreprenörer det finns på en arbetsplats. När Oceanabygget kontrollerades förra året, hade huvudentreprenören NCC tagit in 58 underentreprenörer.
– Det faktum att det på byggarbetsplatser arbetar många olika underentreprenörer parallellt skapar också särskilda utmaningar jämfört med en vanlig arbetsplats där det bara finns en arbetsgivare, säger Lars Brodin. Precis som på andra arbetsplatser behöver arbetet kring brandskydd på en byggarbetsplats ske systematiskt.
Liseberg ägs i sin helhet av Göteborgs kommun via bolaget Göteborg & Co. Styrelseordförande är förre ministern Leif Pagrotsky (S) och de två vice ordföranden är Thaher Pelaseyed (V) och Stefan Svensson (M).
Det är inte första gången jättebygget, budgeterat till två miljarder kronor och en satsning i samband med Lisebergs 100-årsjubileum, får kritik. När arbetsplatsen kontrollerades under sommaren 2023, hittades flera uppseendeväckande missförhållanden. Bland annat var 25 av de 168 arbetarna på bygget inte inloggade i personalliggaren, och två arbetare saknade det ID06-kort som krävs för att en arbetare överhuvudtaget ska få komma in på arbetsplatsen.
Tre utländska underentreprenörer hade inte anmält sig till utstationeringsregistret och flera arbetare saknade kollektivavtal. Kontrollen uppdagade fall av skatte- och avgiftsfusk, och på Lisebergsbygget fanns också underentreprenörer som prickats av Arbetsmiljöverket för arbetsmiljöbrott.
Här fanns också minst en underentreprenör som dömts för grova brott, bland annat mot företaget egna arbetare. Ägaren för en byggfirma i Örebro körde i slutet av 2021 på en arbetare med lastbil. Den påkörde mannen skadades, han tvingades gå på smärtstillande och kunde inte arbeta under lång tid.
Företagaren dömdes för grov misshandel till 18 månaders fängelse och har tidigare dömts för ekonomisk brottslighet: han har åtta noteringar i belastningsregistret. Trots domen för misshandeln av arbetaren och trots domar för bokföringsbrott, var Örebroföretaget en av underentreprenörerna på Oceanabygget.