Hoppa till huvudinnehåll

H&M hyvlar arbetstid – men anställer fler

- De vill kunna minutbemanna butikerna och ringa in personal vid behov, snarare än att anställa ordinarie personal, säger Handels presstalesperson Fritjof Carlsson-Brandt – som inte utesluter strejk.

Det är inte bara H&M som hyvlar, det är ett problem som finns på fler arbetsplatser.
Billie Ward/CC

Ungefär 1.500 anställda påverkas när H&M hyvlar arbetstiden, det vill säga minskar antalet timmar för de anställda. I totalt 69 butiker runt om i landet ska klädjätten dra ner på personal.

Vissa anställda, som tidigare jobbat heltid, har erbjudits en tjänst på fem timmar i veckan. Nästan ingen anställd kommer att få behålla heltid.

– Vi tycker det här är förfärligt. Det förstör arbetarnas liv, de kan inte leva på sin lön. Vi tycker att hyvling borde upphöra helt och det behöver regleras i lagstiftningen, säger Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt till Proletären. 

Handelsanställdas förbund / Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund

Samtidigt har H&M lagt ut flera lediga tjänster i bland annat Malmö, Lund och Stockholm. Anställningen har noll garanterade timmar – personalen förväntas hoppa in och jobba när det finns behov. 

– De vill ha fler huvuden, fler anställda med sämre villkor. De vill kunna minutbemanna butikerna och ringa in personal vid behov, snarare än att anställa ordinarie personal.

Att stoppa hyvling är en av sakerna Handels driver i avtalsrörelsen, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

– Vi behöver se över hyvlingen och reglera det i avtalen. Exakt hur det kommer se ut får vi se i förhandlingarna. Men det här funkar inte längre, vi måste sätta ner foten. 

Enligt lagen och enligt Handels kollektivavtal ska arbetsgivaren varsla om hyvling i förväg, precis som vid en uppsägning. 

Med facit i hand, hur ser ni på den skrivningen? Kan det ha varit ett misstag, att det signalerar att det är okej att hyvla om man säger till i förväg?

– Det är bra för våra medlemmar att den skrivningen finns. Handels har lyckats förhandla fram sex månaders omställningstid, istället för lagens tre månader. Så Handels avtal är bättre än den i lagen.

 – Men det är fenomenet vi vill komma åt. Arbetsgivarna bryr sig inte alls vad vi säger och de lyssnar inte på facket eller anställda, så det spelar ingen roll vilka signaler man skickar, för de skiter i det fullständigt. Det är absolut en fråga att ställa till arbetsgivaren: varför följer de inte lagen? Det står också i lagen att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Kan strejk vara ett alternativ, nu när avtalet löper ut i vår?

– Vi vill ju lösa våra problem i förhandlingsrummet i första hand, men det är en av flera möjligheter.

Så du utesluter det inte?

– Nej, det gör jag inte. Det är upp till arbetsgivarna egentligen. 

Det är inte bara H&M som hyvlar, utan det är ett problem som finns på fler arbetsplatser, påpekar Fritjof Carlsson-Brandt.

 – Det gäller hela arbetsmarknaden och i hela branschen, men sprider sig också till fler branscher. H&M är kända och visar detta tydligt, men problemet måste vi komma till bukt med i flera områden.