IF Metall-klubb på Scania kräver Israelbojkott: ”Fler borde använda sin röst”
Sedan Israel inledde sitt anfallskrig mot Gaza har det varit relativt tyst från svenska fackföreningar. Nu höjer IF Metalls verkstadsklubb på Scania i Södertälje rösten mot Israels folkmord – och kräver att Scania bojkottar Israel.
IF Metalls verkstadsklubb på Scania i Södertälje har antagit ett uttalande som fördömer Israel och landets krig mot Gaza. Nu kräver klubben, som har runt 4.800 medlemmar, en varaktig vapenvila och att Scania stryper sina affärer i Israel.
– Personligen så tror jag att det är detta som krävs. Att Israel märker att omvärlden tycker det som pågår är åt helvete. Men på den punkten kommer vi nog inte få med oss Scania, säger Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall-klubben på Scania, till Proletären.
Klubben påpekar att de inte tar ställning i den ”decennielånga konflikten” mellan Israel och Palestina men understryker samtidigt att en organisation som IF Metall, som bygger på alla människors lika värde, har ett krav på sig att göra något.
– Anledningen till att det är så tyst tror jag beror på den konfliktens historia. Man vill inte ge sig in i debatten kring det här. Men det är sjukt att man inte ska kunna fördöma att 40.000 människor dött, utan att någon ska börja prata om Hamas eller Hizbollah.
– Israel är en demokrati och en militärt överlägsen stat… Vilket på många sätt gör det som nu sker ännu värre.
Allt som allt exporterar Scania cirka 1.000 lastbilar till israeliska företag och myndigheter per år, enligt fackklubbens uttalande. Det är bland annat denna export som klubben nu vill att Scania stryper till Israel.
– Scania säger att de inte exporterar militärutrustning till den israeliska staten eller militären. Man resonerar att exporten just nu går till privata företag och civila affärer, man vill inte svika sina kunder.
– Jag tror vi måste pressa Scania och till slut kommer nog företaget att ta ställning. Att de fördömer mördandet av civila och oskyldiga. Även om det här inte kommer leda till en direkt bojkott, säger Michael Lyngsie.
Proletären har sökt Scania för en kommentar angående kravet på att sluta sälja fordon till israeliska företag.
I sitt uttalande understryker fackklubben att både FN och Amnesty vittnar om krigsbrott från den israeliska sidan. ”Flera oberoende organisationer menar att Israels handlingar i regionen kan likställas med en form av etnisk resning, då de systematiskt påverkar det palestinska folkets rättigheter och existens i områden som länge varit omstridda”, skriver klubben i sitt uttalande.
Michael Lyngsie menar att andra klubbar inte borde vara rädda för att anta liknande uttalanden.
– Jag tror att man är lite ängslig för att förtroendevalda ska behöva uttala sig i en komplicerad konflikt. Jag kan själv ha svårt att greppa alla historiska perspektiv. Men att fördöma dödandet av civila kan inte ses som kontroversiellt.
– Vi har fått överväldigande positiva reaktioner på vårt agerande och jag rekommenderar alla som har en röst att använda den, avslutar Michael Lyngsie.
För att lyssna på IF Metall-klubbens uttalande, klicka här.