I år får det svenska kungahuset 125 miljoner kronor av staten och svenska skattebetalare, 8 miljoner kronor mer än förra året. Sedan 2007 har de anslagen till kungahuset ökat med 27 procent. Trots finanskrisen.
Av årets medel går 64 miljoner till apanaget, (Hovstaten) det vill säga pengar som kungen med familj själva får spendera på lyx och flärd. Men allmänhetens insyn i denna del är minimal.
Hovstatens räkenskaper granskas av en revisor som kungen utser och rapporten är inte offentlig. Apanage härstammar från latin (via franska) och avser i dag statliga medel anslagna till en monarks hovhållning.
Pengarna till hovstaten fördelas mellan kungens hovstall, drottningens hovstall, hovmarskalkämbetet och kronprinsessans Victorias hovstat som inrättades 2004 och som för i år beräknas kosta sex miljoner kronor.
Resterande del av kungahusets pengar spenderas på slottsstaten, bland annat till underhåll och drift av de kungliga slotten, i år cirka 60 miljoner kronor.
Prinsessbröllopet
Minst 20 miljoner kronor beräknas Victorias och Daniels bröllop kosta. Tio miljoner skjuter regeringen till medan Carl XVI Gustaf får ta resten ur egen ficka. Sägs det. Men i verkligheten förhåller det sig annorlunda, det är staten som via skattebetalarna ser till att kungen med familj får de begärda medlen för uppehället, inklusive giftermålet.
Utöver de 20 miljonerna för bröllopet ska även kostnader för de 2.000 poliserna och 3.000 militärerna som inkallats betalas. Storkyrkan, där vigseln ska ske, har renoverats för 14 miljoner och Haga slott har byggs om för mer än 40 miljoner kronor som en gåva till nya kungliga brudparet. Utrikesdepartementet, UD, har tilldelats extraanslag i samband med bröllopet. Dess- utom satsar Stockholm stad åtta miljoner kronor på ”kärleksfesten Love Stockholm”. När slutnotan för det kungliga bröllopet ska betalas landar den troligtvis på ungefär 100 miljoner kronor.
Daniel Westlings förmögenhet
År 2008 hade Daniel Westling en taxerad inkomst på 488.000 kronor. När förlovningen offentliggjordes förra året lämnade Daniel Westling alla operativa uppdrag i den gymkoncern där han är den största ägaren. Nu blir det Victorias pappa (eller rättare sagt skattebetalarna) som får stå för fiolerna.
u Den 1 juli blir Haga slott Victorias och Daniels nya hem. Haga slott byggdes 1802 till 1805 för Gustav IV Adolfs räkning. Den nuvarande kungen växte upp här med sina systrar. Byggnaden är på 3.000 kvadratmeter, lika stort som 20 normala villor.
Kungafamiljens privata ekonomi
Kungahusets familjemedlemmar har också en ”privat” ekonomi, helt skild från den offentliga verksamheten. Kungens förvaltningsbolag heter Bensor AB och är moderbolag i en koncern där godset Stenhammar utanför Flen och även Solidenpaviljongen ingår.
På godset bedrivs avel av nötboskap och produktion av kött med EU-bidrag. Under senaste räkenskapsåret fick kungen två miljoner i EU-stöd, sedan EU-inträdet har Stenhammar fått 14,7 miljoner i olika EU-bidrag. Vid senaste bokslutet hade Bensor AB drygt 50 miljoner kronor i tillgångar.
År 2006 hade kungen en deklarerad förmögenhet på 274 miljoner kronor. Efter det finns inga uppgifter, pga att förmögenhet inte längre behöver rapporteras.
Även kungabarnen drar in pengar från annat håll. Deras värdepapper förvaltas av företaget Gulonen AB som ägs av Victoria, Madeleine och Carl Philip. För ett år sedan var Gulonens portfölj värd 16 miljoner kronor.
Utöver det kan nämnas att kungen i senaste taxering uppgav en inkomst av kapital på drygt 8 miljoner kronor, medan kungabarnen deklarerade för kapitalinkomster på strax under en (1) miljon kronor vardera. Motsvarande summa var för Silvia 31000 kronor.
Anslagen till kungahuset – belopp i miljoner kronor
2009 2008 2007 2006 2005
Hovstaten 56,4 54,8 50,1 49,6 48,6
Slottsstaten 53,7 52,7 48,1 47,9 47,0
Ökning i % 2,4 9,6 0,6 2,0 1,1