I mars damp det ned ett brev hos hyresgästerna på Pennygången i Göteborg. Avsändaren var det privata fastighetsbolaget Stena Fastigheter, och omfattande renoveringar aviserades.
Inget konstigt i det, eftersom Pennygången är ett åldrande hyreskomplex med eftersatt underhåll.
Det uppseendeväckande var att samtidigt meddelades det att hyrorna ska höjas med nästan 70 procent. Det rimliga är naturligtvis att hyrorna ska betala kontinuerligt underhåll och renoveringar.
Det fick hyresgästerna att reagera upprört och det med rätta.
Om hyran höjs tvingas många flytta ifrån Pennygången Familjer som rotat sig i området, som har fått vänner bland grannarna, och som har barn i förskola och i grundskola.
Stena fastigheter är naturligtvis inte ovetande om detta faktum, utan räknar kallt med att byta hyresklientel.
Genom omfattande, standardhöjande renoveringar går det med den nya hyreslagen som instiftades 2010 också räkna in läget i Göteborg som standardhöjande. Pennygången ligger relativt nära centrum, samtidigt som det är nära till naturen både i Slottsskogen och i Ruddalen.
Självklart kan Stena Fastigheter fylla lägenheterna på Pennygången med familjer i karriären som utan vidare kan betala 10.000 kr i månaden för sitt boende. De som redan bor på Pennygången finns dock inte med i vinstkalkylen.
Men som verkliga, levande människor finns de, och de tänker inte flytta utan en rejäl fight först. Så samlades omkring 300 Pennygångbor till en demonstration mot hyreshöjningarna.
Mattias Axelsson, en av de ledande i det nybildade nätverket Pennygångens framtid, tar ordet på uppsamlingsplatsen utanför Hyresgästföreningens lokaler.
– Vi har gjort en enkätundersökning bland de hyresgäster som är aktuella i den första omgången av renoveringen, och hela 75 procent säger att de inte kan bo kvar, säger Mattias Axelsson. Vi demonstrerar här i dag för allas rätt att bo kvar.
Tanken var att tåga till Stena Fastigheters nyöppnade projektkontor där det skulle hållas ett informationsmöte.
Under dagen fick de kallade dock ett mejl från Stena som ställer in mötet eftersom de ”fått reda på att det ska vara någon aktivitet på Pennygången för de boende idag som krockar med vårt referensgruppsmöte”.
– Det är typiskt för Stenas sätt att kommunicera, säger Mattias Axelsson och möts av applåder. Vårt krav är att Stena måste lyssna på oss hyresgäster och renoverar på ett sådant sätt så att de som vill har möjlighet att bo kvar.
De protesterande formerar sig till ett demonstrationståg och går genom Pennygångens gator till det stängda projektkontoret. På plakaten står bland annat ”Vi är inte ogräs”, ”Alla ska få bo kvar” och ”Nej till Stenas hyreshöjningar”. Det är skiftande åldrar på deltagarna i demonstrationen, men det är påfallande mycket barnfamiljer.
Väl framme vid projektkontoret lägger Mattias Axelsson ner enkätundersökningen utanför den låsta dörren, och går därefter upp på en bänk.
– Stort tack till alla som slöt upp, och detta är bara ett första steg, säger Mattias Axelsson, och möts återigen av applåder. Vi ska utvidga enkätundersökningen och alla hushåll ska få svara, så vi kan visa Stena en så bra bild som möjligt.
Innan det korta mötet avslutas tar Örjan Askerdal, som också ingår i styrgruppen för nätverket ordet.
– Ni ska veta att det Stena gör här har de fullt laglig rätt att göra, förklarar han. Därför är det oerhört viktigt att vi lyfter frågan till politisk nivå och ställer politikerna till svars. Är det rätt och rimligt att Stena gör så här mot oss boende?
Efter demonstrationens upplösande stannar många kvar. Behovet av att diskutera den nya situationen är stort, och det är upprörda känslor. Samtidigt har protesten var inspirerande och gjutit mod i många.
– Det här var helt suveränt, säger Daniel Carlenfors, också han med i styrgruppen. Det är underbart att se så många här, och nu fortsätter vi arbetet för att alla ska kunna bo kvar. Nästa vecka ska vi gå runt i lägenheterna och samla namn mot hyreshöjningarna. Så vi får se vad som händer, det är inte över på långa vägar.