Även 32000 personer med tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning (eller förtidspension, som det tidigare hette) blir utförsäkrade i år. Enligt Försäkringskassan utförsäkras totalt 54000 personer under 2010.
Motsvarande siffra för år 2011 är 27000 och för året därpå är det 9000 personer.
Efter år 2012 räknar Försäkringskassan med att 6000 till 7000 personer blir utförsäkrade varje år.
Följaktligen lär över 100000 personer inom en femårsperiod förlora rätten till sjukpenning och sjukersättning, enligt det nya regelverket.
Det som trädde i kraft vid årsskiftet är det sista ledet i det som kallas för rehabiliteringskedjan. Det innebär att tidigare sjukskrivna och förtidspensionerade skrivs in som arbetssökande på Arbetsförmedlingen där de ska delta i en tre månaders ”arbetslivsintroduktion”, för att därefter bli hänvisade till Ams övriga åtgärder.
Under introduktionstiden blir ersättningen (ett aktivitetsstöd) på mellan 320 och 680 kronor om dagen. Förutsättningen är att personen är med i någon a-kassa och har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Låg ersättning
För dem som står utanför a-kassan blir den maximala ersättningen 320 kr/dag, medan de som saknar SGI får klara sig på endast 223 kronor om dagen. Det innebär att många (framför allt kvinnor) kommer att tvingas leva på knappt 5000 kronor i månaden.
Försäkringskassan räknar med att drygt 16000 personer som utförsäkras under den närmaste treårsperioden helt eller delvis kommer att sakna en sjukpenninggrundande inkomst, och att flertalet av dem därför kommer att hänvisas till försörjningsstöd.
Bakgrunden till förändringen är att även den tidigare socialdemokratiska regeringen ansåg att sjukförsäkringen överutnyttjades. Den 23 september 2004 meddelade S-regeringen att socialförsäkringen skulle granskas under ledning av före detta statsrådet Anna Hedborg (S). Utredningen blev senare känd som Socialförsäkringsutredningen.
Hedborgs uppdrag blev att se över vad som kunde göras för att minska ”skenande sjukskrivningstider”, som påstods vara de längsta i världen. När hon överlämnade utredningens betänkande med rubriken ”Mer försäkring och mer arbete”, till högerregeringen den 9 november 2006 förordades en tidsbegränsning i socialförsäkringen.
Med det som underlag påbörjade sedan den nya socialministern Cristina Husmark Pehrsson (M) en genomgripande förändring av sjukförsäkringen.
Till att börja med anlitades än en gång socialdemokraten Anna Hedborg. Nu blev uppdraget att undersöka vilka metoder som fungerar bäst för att bedöma arbetsförmågan samt att analysera vad arbetsförmåga respektive sjukdom är.
Stora förändringar
I dag har riksdagen sanktionerat tre propositioner i förändrings-processen av sjukförsäkringen, vilka har trätt i kraft vid olika tillpunkter. Den första propositionen (2007/08:136) handlar om fasta tidpunkter för när prövning av arbetsförmåga ska göras, se även faktaruta intill.
Andra propositionen (2007/08:124) berör personer med förtidspension (sjukersättning) och tredje propositionen (2009/10:45) gäller dem som varit sjukskrivna i mer än två och ett halvt år och som inte längre bedöms ha permanent nedsatt arbetsförmåga.
De förstnämnda propositionerna trädde i kraft den 1 juli 2008 respektive den 1 december 2008.
Stark kritik
Förändringarna som började gälla vid årsskiftet, som rör tredje propositionen, har hittills väckt intensivast debatt.
Lagändringen innebär att de som varit sjukskrivna innan 1 juli 2008 blivit utförsäkrade och överförda till Arbetsförmedlingen för att söka arbete. Det gäller även personer som inte längre har beviljats förlängd sjukersättning.
Strax före jul 2009 skrev en grupp specialistläkare en debatt-artikel i DN om hur de nya sjukförsäkringsreglerna tvingar cancersjuka att söka arbete på arbetsmarknaden. Kritiken ökade och regeringen gjorde en del ändringar innan socialförsäkringsutskottets förslag skulle upp till debatt i riksdagen den 10 december i fjol.
Veckan efter klubbas slutligen regeringens ”Kompletterande förändringar i sjukförsäkringen”, som med vissa justeringar ger en möjlighet att skjuta upp en prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning.
Prövning av arbetsförmågan (för de med allvarliga sjukdomar) kan nu göras efter 365 dagar om det inte anses ”oskäligt”. ”Oskäligt” syftar exempelvis på cancersjuka vars arbetsförmåga kan försämras på sikt och personers vars sjukdomstillstånd skiftar.
Hur formuleringen ”oskäligt” ska tolkas kommer det att tvistas om. Begreppet är otydligt och bäddar för att allvarligt sjuka kommer att utsättas för onödigt lidande.
Även Försäkringskassan är kritisk till införandet av begreppet ”oskäligt” i den nya sjukförsäkringslagen. Regeringens marginella reträtt får knappast någon avgörande betydelsen när samtidigt kassans handläggare beordrats att strikt följa reglerna så att inga ”fuskare eller slöfockar” slinker undan.
KENT HALDEBO
Proletären nr 1 2010
Rehabiliteringskedjan och regler för ersättning
• Dag 1-90 får du sjukpenning om du inte kan utföra dina vanliga arbetsuppgifter.
• Dag 91-180 betalas sjukpenning ut om du inte kan utföra någon arbetsutgift hos arbetsgivaren.
• Dag 181-365 ges sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.
• Efter 365 dagars sjukskrivning kan förlängd sjukpenning beviljas i högst 550 dagar.
• Efter 550 dagar med förlängd sjukpenning blir du utförsäkrad och hänvisas till arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen.
• Efter 180 dagar ska prövning av arbetsförmågan ske mot hela arbetsmarknaden om det inte ”anses oskäligt”.
• När den försäkrade haft nedsatt arbetsförmåga i 365 dagar (pga allvarlig sjukdom) ska prövning ske mot arbetsmarknaden om det inte ”anses oskäligt”.
• För utbetalning av fortsatt sjukpenning har kriteriet ändrats från ”mycket allvarlig sjukdom” till ”allvarlig sjukdom”.
• Utförsäkrade som deltar i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram i tre månader får under tiden ersättning i form av aktivitetsstöd som ger mellan 320 och 680 kronor om dagen. Förutsättningen är medlemskap i någon a-kassa och en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
• För dem som står utanför a-kassan blir den maximala ersättningen 320 kr/dagen.
• De som saknar SGI får klara sig på 223 kronor om dagen. Personer som hade SGI innan de fick en tidsbegränsad sjukersättning får tillbaka samma SGI som tidigare. Trots det räknar Försäkringskassan med att drygt 16000 personer blir utan ersättning från SGI, helt eller delvis.