Palestinsk idrott utmanar UEFA

– Ställ in U21-EM 2013 i Israel om inte Palestina erkänns samma rättigheter till idrott som Israel. Det kräver Jibril Rajoub, ordföranden för Palestinska Fotbollsförbundet och Palestinska Olympiska Kommittén. I samband med det palestinska laget Al-Quds deltagande i fotbollsturneringen Gothia Cup besöker han Sverige och träffar representanter för den svenska idrottsrörelsen, däribland Proletären FF.
Publicerad 19 juli 2012 kl 09.21

Söndagen innan Gothia Cups invigning arrangerade den röda fotbollsklubben ett offentligt möte där Jibril Rajoub deltog tillsammans med Ibrahim Sabbah från det palestinska idrottsministeriet och Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz. Därefter följde ett fullspäckat schema med bland annat möten med Svenska Fotbollsförbundets ledning och representanter för Gothia Cup och BK Häcken.

Proletären besökte söndagens möte och följde med den palestinska delegationen under Gothia Cups första dag.
– Vi har brist på allt från materiel till idrottsplaner och spelare kan inte röra sig fritt i landet. Det är också svårt att ta emot lag utifrån eller delta i internationella tävlingar, berättar Jibril Rajoub som menar att den israeliska ockupationen gör villkoren för den palestinska idrottsrörelsen mycket svåra.

De många hindren till trots så har den palestinska idrottsrörelsen växt de senaste åren, inte minst för att man tidigare inte prioriterat det idrottsliga arbetet.

Jibril Jaroub berättar om hur de ser idrotten som ett viktigt verktyg för att bygga en palestinsk nation men också om hur de arbetar för en jämställd idrottsrörelse där både kvinnor och män ska kunna delta. Det är inga tvivel om vilken betydelse idrotten kan ha och hur den kan ena människor som lider under ockupation och förtryck.

Framförallt Gaza men även Västbanken är hårt drabbat av Israels ockupation. Fotbollsförbundets ordförande berättar om en regelrätt belägring som inte bara drabbar idrotten utan också utbildning, hälsovård, folkrörelser och förstås handel och industri.

Rakt igenom Västbanken har Israel byggt en mur som skiljer jordbrukare från sin mark och elever från sina skolor. Israeliska bosättningar breder ut sig över allt fler områden och många vägar är helt avsedda för israeliska bosättare. Palestinier, och därmed inte palestinska fotbollsspelare, kan inte röra sig fritt mellan byar och städer. Det är en dyster bild Jibril Rajoub målar upp.

– Syftet med deras politik är att tvinga palestinierna att lämna landet. De vill göra hela Palestina till en judisk stat.

De senaste åren har solidaritetsrörelsen för Palestina stärkts i Europa och mycket arbete läggs ner av såväl palestinska som europeiska organisationer på att uppmärksamma Israels ockupationspolitik internationellt och att sätta press på politiker. Ett av målen är att få ett erkännande av FN som stat under ockupation. Jibril Rajoub hoppas på att den svenska solidaritetsrörelsen kan spela en nyckelroll i ökade förbindelser och utbyten med Palestina, såväl idrottsligt som kulturellt och politiskt.

Bilden av en stärkt solidaritetsrörelse och ökad internationell medvetenhet om situationen bekräftas av Hala Husni Fariz, som i juni blev Palestinas första ambassadör i Sverige. Hon menar att Palestina är mer redo än någonsin att bygga en demokratisk stat.

– Vi har en stark demokratisk kultur och starka demokratiska institutioner. Vi märker att attityden har börjat ändras i Europa. Det enda hindret är Israel och USA som understödjer ockupationspolitiken.
Eftersom Sverige ännu inte erkänt Palestina som stat var det först när ett så kallat värdlandsavtal undertecknades av Carl Bildt (M) och Hala Husni Fariz som den palestinska representationen i Sverige kunde likställas med en ambassad. Ytterligare ett steg för att stärka kontakterna mellan Sverige och Palestina och ett steg mot erkännandet av Palestina som stat. Hala Husni Fariz poängterar dock att det inte räcker att prata utan att det är dags att agera.

På mötet med Proletären FF berättade också Ingrid Frejd, ordförande för föreningen, om vad solidaritetsarbetet har för betydelse, inte bara internationellt utan också nationellt.

– Solidariteten sätter spår även här i Sverige. Det var först i slutet av 80-talet, när idrottsrörelsen engagerade sig mot den sydafrikanska apartheidstaten, som frågan om idrott för alla och om en antirasistisk idrott växte fram även i Sverige.

På så sätt menar Ingrid Frejd att idrott och solidaritet hänger ihop med övriga samhällsfrågor. Idrotten stärker solidaritetstänkandet även i det vardagliga livet, långt ifrån de stora globala frågorna.

Under måndagen när Al-Quds spelade sin första match i Gothia Cup mot det norska laget IL Langhus fanns givetvis Jibril Rajoub på läktaren för att följa de palestinska ungdomarna. Proletären var förstås också på plats och vi ställer frågan om hur mötena med Svenska Fotbollsförbundet, SvFF, Gothia Cups ledning och BK Häcken gått.

– De frågade om idrottssituationen i Palestina och vi berättade om alla svårigheter och hinder som finns med ockupationen men också om vår vilja att utveckla idrotten, det var väldigt konstruktiva möten, berättar Jibril Rajoub om mötet med SvFF minuterna innan de palestinska spelarna ska springa ut på planen.

Även mötet med Gothia Cups ledning och föreningen BK Häcken gick bra.
– De lovade att bjuda in oss nästa år och då vill vi också skicka ett tjejlag. Vi bjöd även in BK Häcken till Palestina! Vi är väldigt nöjda med våra kontakter med såväl Proletären FF som Häcken BK och Gothia Cup, avslutar Jibril Rajoub samtidigt som publiken vid Heden, där matchen spelas, jublar åt de palestinska spelarna som nu stolt springer in på planen i sin första Gothia Cup-match.

– Nu kan jag inte prata mer för nu börjar matchen!

Vi förstår honom helt, för på planen skrivs faktiskt ett litet stycke historia i den svenska palestinasolidariteten.

August Eliasson

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: