Hoppa till huvudinnehåll

Israeliska attacker i Syrien

Risk för utökat krig i Mellanöstern efter Israels attack på Irans ambassad i Damaskus.

Rasmassor efter Israels angrepp på Irans konsulat i Syriens huvudstad.
Skärmdump/X/Press TV

Flera personer dödades när Israel attackerade Irans ambassad i Syriens huvudstad Damaskus på måndagen. Iran uppger att general Mohammed Reza Zahedi, regionalt befäl för revolutionsgardets specialstyrkor al-Quds, är bland de döda, liksom hans vice, general Mohammad Hadi Hajriahimi.

Irans ambassadör i Syrien säger att minst fem personer dödades i attacken som fullständigt förstörde byggnaden för konsulära ärenden i ambassadkomplexet. Ett F-35-plan och sex missiler stod för förstörelsen, enligt ett iranskt uttalande.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian anklagar Israel för attacken han beskriver som ”ett brott mot alla internationella åtaganden och konventioner”. Också Syriens utrikesminister Faisan Mekdad fördömde terrorattacken, liksom det ryska utrikesministeriet.

Israel har bombat i Syrien hundratals gånger sedan kriget i Syrien bröt ut 2011, men brukar inte erkänna det. De har inte heller tagit på sig attacken mot konsulatet. En talesperson för den israeliska armén IDF sade på måndagen att IDF inte kommenterar rapportering i utländsk media.

Morden på flera höga iranska militärer, på syriskt territorium, är en uppenbar upptrappning av de attacker som Israel regelbundet genomför både i Syrien och Libanon, där den Iranstödda milisen Hizbollah också skjuter raketer mot Israel i solidaritet med Gaza.

Talespersonen för Irans utrikesministerium Nasser Kanani sade att Iran ”förbehåller sig rätten att reagera” och kommer att besluta om tidpunkt och typ av svar.

Attacken på konsulatet kommer bara dagar efter att Israel bombade den syriska staden Aleppo, och dödade minst 36 syriska soldater och några Hizbollahkrigare.

Ali Vaez, från tankesmedjan International Crisis Groups Irankontor, säger till den arabiska tv-kanalen al-Jazeera att Israel verkar försöka göra allt för att utvidga den regionala konflikten. 

– Det sätter Israel i en win-win-situation, eftersom Israel vet att Iran inte vill dras i ett ett regionalt krig. Så om Israel eskalerar sina attacker mot iranska tillgångar och personal i Syrien är det förmodligen utan kostnad, och om Iran svarar och slår tillbaka blir det en ursäkt för att utvidga kriget.