Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israeliska ministrar talar öppet om folkfördrivning

De högerextrema ministrarna Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich har öppnat för bosättningar i Gaza.

Palestinska familjer evakuerar flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza den 4 januari. Mer än 85 procent av Gazas befolkning har fördrivits under Israels pågående folkmord.
Mohamed Saber/EPA/TT

Tre månader in i Israels krig mot Gaza blir det bara tydligare för de delar av omvärlden som inte väljer att blunda att det rör sig om ett rent folkmord och folkfördrivning. Sydafrika anmälde förra veckan Israel till FN:s internationella domstol ICJ för folkmord. En helt korrekt anklagelse som knappt ens förnekas av delar av den högsta politiska ledningen i Israel.

Dagarna runt nyår gjorde först finansminister Bezalel Smotrich och sedan ministern för inrikes säkerhet Itamar Ben-Gvir uttalanden om att Israel bör understödja ”frivillig emigration” av palestinier från Gazaremsan och öppna upp för israeliska bosättningar i Gaza. 

Kommentarerna från de båda högerextrema ministrarna i premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionsregering fick till och med USA:s utrikesdepartement att gå ut med ett officiellt fördömande av den ”oansvariga” retoriken. Ett minst sagt hycklande avståndstagande från samma USA som förser Israel med vapnen och ammunitionen som sedan den 7 oktober förra året dödat fler än 23.000 palestinier i Gaza, varav fler än 9.600 barn.

Smotrich svarade på USA:s kritik med att ”mer än 70 procent av Israels befolkning” stöder emigration som en ”humanitär lösning”. ”En folkomflyttning är nödvändig”, sade Smotrich och påstod om Gazas befolkning att ”två miljoner vaknar varje morgon med uppsåtet att krossa staten Israel och med en önskan att slakta, våldta och mörda judar var de än finns”, vilket bland annat The Times of Israel rapporterade. 

Smotrich tror nog inte ens själv på den andra delen av sitt påstående, om ett allmänt hat mot judar. Där-emot gör Israels regering och armé så gott de kan för att alla hungrande och lidande Gazabor med rätta ska vilja krossa staten Israel. Den rasistiska apartheidstat som redan förstört 70 procent av bostäderna i Gaza och som hindrar mat, vatten och medicin att komma in i världens största utomhusfängelse.

FN:s humanitära chef Martin Griffiths beskrev förra veckan Gazaremsan som obeboelig, efter att tidigare ha konstaterat att den belägrade befolkningen står inför de högsta nivåerna av matosäkerhet som någonsin registrerats.

Världshälsoorganisationen WHO har larmat om att 600 personer saknas efter Israels attacker på al-Aqsa-sjukhuset i centrala Gaza. Gazas hälsoministerium rapporterar i skrivande stund att 249 palestinier dödats bara de senaste 24 timmarna. På det ockuperade Västbanken har Israel dödat 340 palestinier och fängslat fler än 5.600 sedan den 7 oktober, enligt al-Jazeera.

Kanske inte så konstigt om Gazas invånare vill krossa apartheidstaten Israel – vilket är helt nödvändigt för att både palestinierna och israelerna ska bli fria från den resa ner i den fascistiska avgrunden som det sionistiska projektet innebär.