Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Livemusik: Jag råkade blåsa David Ritschard på 125.000 spänn

Sorry, David!


I lördags lirade den före detta systembolagsanställde, numer skivbolagstillhörande, södermalmscountrykisen David Ritschard och hans kompband Krokodiltårarna på Pustervik i Göteborg. Ett riktigt kanongig av en av Sveriges, i mitt tycke, charmigaste liveartister.

Publiken verkade enig. Visst, de flesta hade väl några öl innanför västen, men att få en konsertlokal full av göteborgare att sjunga ”söder om slussen hör jag heeeemma” kräver en sjuhelvetes tjuskraft. Och det har bandet – även om frontmannen var lite krasslig och fick sitta sig igenom några bitar. En påminnelse om att vi bara är människor allihopa.

Fyra cowboystjärnor av fem.

Artur Szandrowski
David Ritschard och Krokodiltårarna, live på Pustervik i Göteborg lördagen den 3 december.

Nu till syftet med denna text. Det handlar om en mellansnacks-anekdot… som handlade om mig. 

Ritschard berättade att han haft det lite tufft med hälsan på senaste tiden och därmed varit lite dyster. Men förra veckan fick han en glad nyhet.

”Det va’ från en tidning jag prenumererat på sen jag var sjutton. Sveriges bästa arbetartidning. Ah, ni som vet – ni vet.” 

David berättar vidare att tidningens kulturredaktör meddelade att han sökt honom på telefon under en förmiddag. Detta för att gratulera till Ivar Lo-priset på 125.000 kronor som David blivit tilldelad samma dag och för att få ett pratminus av honom till en artikel på temat.

David kunde inte tro sina ögon.

”Är det sant!? Hade ej hört om detta”

”Oj! Visste du inte? Det är all over the news”, svarar kulturredaktören och länkar ett pressmeddelande från LO.

I detta pressmeddelande står det att Ivar Lo-priset 2023 tilldelas David… Ericsson.

”Är det här nåt sorts prank från din sida?”, svarar David Ritschard.

Kulturredaktören inser att han fått numret till fel David och skickar fem ursäktande sms i rask takt. Kulturredaktören funderar också på att ta tidig lunch och gå ner och dränka sig i älven. Han blir övertalad av sina arbetskamrater att ta det piano: ”Det här kommer ni kunna skratta åt om ett tag”.

Och tja, publiken på Pustervik skrattade i alla fall. Och David fick ju ett gratis mellansnack… även om han nog hellre hade fått 125 papp. Hoppas han inte hann köpa en bil innan missförståndet reddes ut. 

Återigen: Sorry David! Jag är bara människa.

Artur Szandrowski

Riktigt korkad kulturredaktör

Den senare intervjun med David ERICSSON publicerades i nr 48, 2022 och finns här.