Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Lettland: Kalldusch för Nato och EU – ”proryskt” parti kan bilda regering

Det socialdemokratiska partiet Harmoni, som vill ha bättre relationer med Ryssland, blev största parti i valet i Lettland i lördags. Näst störst blev högerpopulistiska euroskeptiska partiet "Vem äger staten?" – som nu öppnar för en koalition med Harmoni.

KPV LV:s partiledare Artuss Kaimiņš talar inför väljare.
KPVLV/Facebook

Parlamentsvalet i Lettland i lördags blev en kalldusch för EU och Nato. De klassiska västtillvända maktpartierna förlorade röster till så kallat proryska partier och missnöjespartier. De tre västtillvända regeringenspartierna, liberala Enhet, De gröna och böndernas förbund (ZZS) och högerpopulistiska Nationella alliansen backade alla kraftigt. Valdeltagandet var lågt, 55 procent.

Flest röster, 20 procent, fick det socialdemokratiska partiet Harmoni som därmed backar något jämfört med förra valet. Partiet beskrivs ofta som ”proryskt” och har störst stöd bland landets ryska minoritet. Harmoni förespråkar bättre relationer med Ryssland och stärkta rättigheter för de 25 procent invånare som har bakgrund i Ryssland, varav många ännu idag räknas som statslösa och därför inte har rösträtt. Samtidigt vill partiet inte lämna EU eller Nato.

Partiet ingick tidigare i en allians med Lettlands socialistiska parti, efterföljaren till det förbjudna kommunistpartiet, men samarbetet bröts 2014. Harmonis partiledare har inför valet varit försiktigt systemkritisk och bland annat sagt att  ”systemet inte fungerar och ”inte levererar vad det lovar, vilket är tillväxt, högre pensioner och att bli som Europa”.

Näst största parti med 14 procent av rösterna blev ett nybildat parti, det högerpopulistiska och euroskeptiska partiet KPV LV, en förkortning som står för ”Vem äger staten?”. Partiet har bland annat gått till val på att stoppa utvandringen. Lettland är ett av de länder i världen vars befolkning minskar snabbast på grund at utvandring, främst som ofta underbetald arbetskraft till andra EU-länder. Befolkningen har minskat med 18 procent sedan år 2000. KPV LV har i undersökningar haft störst stöd just bland utvandrade letter.

KPV LV:s har öppnat för en regeringskoalition med Harmoni, som tidigare alltid utestängts av de andra större partierna för sin hållning gentemot Ryssland. Möjligheterna för en regering som leds av ett parti som motsätter sig EU:s Rysslandspolitik har fått Europarådets ordförande att redan innan valresultatet stod klart antyda att ”valet planerats i Kreml”.