Hoppa till huvudinnehåll

Klimathyckleri från Biden och USA

Bara dagar efter klimatkonferensen i Glasgow inledde USA:s regering en stor utförsäljning av rättigheter till oljeborrning i Mexikanska golfen.

Joe Biden gick till val på att minska USA:s klimatpåverkan men fortsätter gynna oljebolagen.
Montage: Proletären

På den stora klimatkonferensen Cop26 i Glasgow lovade den amerikanska regeringens representanter att ”USA skulle leda med sitt exempel” i kampen mot klimatförändringarna. Detta även om president Joe Biden samtidigt kastade in brasklappen ”må Gud rädda vår planet. 

Men det dröjde bara några dagar efter klimatkonferensen innan Biden tog initiativ till en stor auktion där USA sålde rättigheterna till olje- och gasborrning i Mexikanska golfen. De statligt ägda områden som nu bjudits ut till de stora oljebolagen finns utanför delstaterna Texas, Louisiana, Mississippi och Alabamas kuster, samt ytterligare ett område utanför Alaskas kust.

Utanför Mexikanska golfen finns motsvarande 1,12 miljarder fat olja att hämta upp, och i havsviken Cook Inlet i södra Alaska finns ytterligare 192 miljoner fat olja. Tillsammans representerar oljefyndigheterna ett utsläpp på motsvarande 600 miljoner ton växthusgaser.

– För att komma i efterdyningarna av klimattoppmötet är det här inget annat än häpnadsväckande. Det är svårt att föreställa sig en mer hycklande och farlig sak, säger Kristen Monsell, chefsadvokat vid Center for Biological Diversity Center (BDC) till brittiska The Guardian.

BDC är en Arizonabaserad organisation som arbetar med att skydda hotade arter genom rättsliga åtgärder, vetenskapligt arbete och aktivism på gräsrotsnivå.

– Detta är otroligt hänsynslöst och vi tycker också att det är olagligt. Det är bara så oerhört nedslående, säger Kristen Monsell.

Flera världsledande oljebolag bjöd stora pengar för att kunna borra efter olja i området. Bland köparna på auktionen märktes Chevron, Anadarko, som ägs av Occidental Petroleum Corporation, Shell och BP samt Exxon.

Joe Biden gick till val på att minska utsläppen av de farliga växthusgaserna och många miljöorganisationer stödde hans kandidatur sedan han i en valdebatt lovat ”slut på bidragen till den industri som arbetar med fossila bränslen, ingen mer borrning på federalt (statligt) ägd mark och ingen mer borrning överhuvudtaget, inte heller utanför kusterna. Inga fler möjligheter för oljeindustrin att fortsätta borra, punkt slut”.

Ett knappt år efter att Biden bosatte sig i Vita huset satte han stopp för borrning på statligt ägd mark – genom att helt enkelt hyra ut marken till privata företag.

– De här försäljningarna är helt i otakt med den minskning av växthusgaserna som forskarna anser är nödvändig, och med de klimatmål som Biden-administrationen förbundit sig till förra veckan, säger Christy Goldfuss, vicepresident för energi- och miljöpolitik vid liberala tankesmedjan Center for American Progress, i ett uttalande.

Den amerikanska administrationen under president Biden har flera gånger kritiserat föregångaren Donald Trump för dennes utförsäljningar av land- och vattenområden för oljeborrning. I mars 2019 sålde Trump ut rättigheter i Mexikanska golfen för 121 miljoner dollar.

Samtidigt som president Biden kritiserade just Chevron och Exxon för att bolagen fördubblat sina profiter när drivmedelspriserna för vanliga amerikaner stigit kraftigt i USA, nådde Bidens utförsäljning av borrningsrättigheter till bland annat just Chevron och Exxon, nära 192 miljoner dollar bara första dagen av auktionen.

USA:s utsläpp av växthusgaser ligger på 5,1 miljarder ton per år. Ser man till utsläpp per capita är USA värst med 16 ton per person och år, med Kina på andra plats, med åtta ton per person och år.