Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Kommer Lindholm visa sig vara en vanlig sosse?

Johan Lindholm, tidigare Byggnads, valdes i helgen till ny förbundsordförande för LO. Om Lindholm ska få medlemmarna med sig, då gäller att han på allvar tar till kamp mot massvarsel och lönesänkningar.

Johan Lindholm valdes i helgen till ny ordförande för LO.
Byggnads/pressbild

Valet av Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till ny LO-bas gör mig försiktigt positiv. Speciellt eftersom det tidigare, nu i grevens tid avhoppade, förslaget Pim van Dorpel från Hotell- och restaurangfacket, av den fackliga kämpen Jenny Bengtsson beskrivits som "konflikträdd och ganska oinsatt och ointresserad av samhällspåverkande frågor, politik och omvärldsanalys [...] formbar" (Glöd i ögonen, Verbal, 2021).

Lindholm har trätt fram som en relativt stridbar tidigare bas för byggettan i Stockholm, i kamp mot lönedumpande arbetskraftsimport och kriminella byggföretag. Han röt i början ifrån mot den socialdemokratiska regeringens antistrejklag, men vek ner sig och rättade in sig i ledet i det beslut som kallats ”århundradets fackliga svek”.

Vi hoppas nu att LO får en inriktning som på allvar kämpar för att få igång byggnationen i en tid när byggjobbare massvarslas samtidigt som folk behöver bostäder, mot den lönenedpressande Europeiska unionen, för sex timmars arbetsdag och klasskamp. I så fall kommer Lindholm få LO-kollektivet med sig.

Visar han sig vara en vanlig sosse som låter sig smickras och duperas av hög lön och gratismiddagar – då kommer han få stå ensam.

Magnus Hedman
tidigare byggjobbare inom Pappers, nu taxichaufför inom Transport.