Hoppa till huvudinnehåll

van Dorpel hoppar av LO-kandidatur – en dag innan kongressen

Pim van Dorpel drar tillbaka sin kandidatur som LO-ordförande. van Dorpel, från Hotell- och restaurangfacket, anger personliga skäl till avhoppet.

Pim van Dorpel lämnar racet.
Proletären / HRF

När LO-kongressen inleddes på fredagen, så var det med en smäll. Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och Restaurangfacket (HRF), valberedningens förslag som efterträdare till Susanna Gideonsson som LO-bas, meddelade att han dragit tillbaka sin kandidatur. van Dorpel angav personliga skäl för sitt beslut.

Valberedningen hade föreslagit van Dorpel som ledare i en kvartett nya LO-höjdare. Här fanns också elektrikernas Louise Olsson som förste vice ordförande, Kommunals Jessica Leiding som andre vice ordförande och Metalls Veli-Pekka Säikkälä som avtalssekreterare och tredje vice ordförande.

Säikkilä har tidigare nämnts som ett potentiellt namn för posten som LO-ordförande. Säikkilä har genom karriären som avtalssekreterare i Metall gjort sig känd som en pålitlig vän till arbetsgivarna. Han är mannen som givit ett ansikte åt det lönenedpressande märket och han har länge gått i Svenskt Näringslivs ledband; till exempel var Metall, pådrivet av just Säikkäla, det enda av LO-förbunden som var odelat positivt till inskränkningarna i strejkrätten för några år sedan.

Tidigare nämndes också HRF:s ordförande Malin Ackholt som en av toppkandidaterna till posten som LO-ordförande. När jakten på en ny ordförandekandidat nu inleds kan Ackholt bli ett hett namn.

Proletären talade nyligen med flera fackliga aktivister inom HRF om Ackholt. En av dem var Jenny Bengtsson, tidigare vice ordförande i HRF och ordförande för förbundets avdelning i Stockholm, HRF:s största:

– Vill man ha en ordförande som bara tänker på samarbete med arbetsgivarna, då är hon perfekt, sade Bengtsson. LO behöver en bra aktivist och inte en dålig byråkrat. Och det får LO om kongressen väljer Malin Ackholt.

– För henne är det viktigast att vårda en bra relation till arbetsgivarna, i HRF:s fall Visita. Ett exempel är när vår [HRF:s] kongress tog ställning för sex timmars arbetsdag. När förbundsledningen skulle aktiveras för det kravet, så hittade Malin Ackholt tusen argument för att inte göra det, sade Bengtsson.

Valet av en ny LO-ledning var tänkt att ske under lördagen. Nu skjuts det valet med största sannolikhet upp. Varken valberedningen eller Pim van Dorpel vill kommentera beskedet, skriver tidningen Hotellrevyn.