Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Kommunal hemtjänst läggs mer – politiker satsar 60 miljarder på skyskrapor

Region Stockholm ska satsa 60 miljarder på utvecklingsprojektet South Business District för att Flemingsberg i Huddinge ska bli en ”konkurrenskraftigt innovationsmiljö”. Samtidigt läggs den kommunala hemtjänsten ner.


Stockholm South Business District i Huddinge lanseras som norra Europas största stadsutvecklingsprojekt. 60 miljarder kronor plöjs ner i miljonprogramsområdet Flemingsberg för att kontorsskraporna ska växa mot skyn.

Samtidigt lägger Huddinge ner den kommunala hemtjänsten i brist på pengar. Det talas om att förlustbringande skolor och barnomsorg kan stå näst i tur. Flemingsbergs ungdomar utlovas en ny fritidsgård. Men den nya privata fastighetsvärden säger nej.

I valtider kan politikerna motivera satsningen på Flemingsberg med det goda syftet att motverka segregation, arbetslöshet och regional obalans i Stockholmsområdet. Men i en gemensam utvecklingsplan från 2018 av Region Stockholm, Huddinge- och Botkyrka kommun framkommer andra motiv:

”Vår ambition är att den regionala stadskärnan Flemingsberg ska fortsätta utvecklas till en konkurrenskraftig innovationsmiljö med stadskvalitéer och därmed bidra till att Stockholm blir Europas mest attraktiva storstadsregion.”

De ledande politikerna hoppas på att området ska nå 25.000 nya bostäder och 50.000 nya arbetstillfällen fram till år 2050. För att alla försäkra sig om att miljonprogrammets nuvarande invånare är med på tåget ska följande delmål uppnås redan till år 2030: ”Andel invånarna som känner tillit till andra människor ska uppgå till minst 90 procent”.

Huruvida dessa inkluderar uppsagda inom den kommunala hemtjänsten, övergivna åldringar eller förortsungdomarna som blivit blåsta på sin fritidsgård förtäljer inte utvecklingsplanen.

Insatserna kom dock att höjas betydligt när kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, Daniel Dronjak (M), ingick partnerskap med fastighetsbolaget Fabege en vecka innan valet 2018.

Fabege vill bygga Stockholm South Business District, ett storslaget skyskrapeprojekt med attraktiva kontorslokaler i Flemingsberg. För att sälja in projektet utlovas nu plats för 50.000 arbetande, 50.000 boende och 50.000 besökare.

Fabeges tillgångar värderas till 74 miljarder kronor. De skulle med råge räcka till att betala hela Sveriges hemtjänst under ett år, något som kostade 45 miljarder 2017. Fabeges vinst på dryga sju miljarder kronor är större än hela Huddinge kommuns budget på sex miljarder.

Fabeges miljarder har inte tjänats på att bryta utanförskap och segregation. Verksamheten begränsas istället till förvärv, förvaltning och försäljning av kommersiella fastigheter i Stockholmområdet.

Alltmedan landets kommuner dras med smärtsamma nedskärningar och privatiseringar kan Fabeges aktieägare slicka i sig en värdestegring på 567 procent sedan 2010. I företagets årsredovisning prisas de låga statslåneräntorna vilka eldat på marknad och vinstmarginaler.

Kampen om äldreomsorg, skolor, förskolor och fritidsgårdar kan därför inte reduceras till kommunpolitik. Den måste ta sikte på ett sjukt genomkapitalistiskt samhällssystem som sätter pengar och profit före människors grundläggande behov.