Hoppa till huvudinnehåll

Kommunal svänger – men Pappers säger nej till Las-förhandlingar

Efter att först ha hoppat av LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv om försämringar i Las, kovänder Kommunals ordförande Tobias Baudin. Men Pappers säger nej till förhandlingarna.

Pappers vill inte att LO ska förhandla om anställningstryggheten.
Montage: Proletären

Pappers vill inte att LO ska förhandla om anställningstryggheten. Förbundet anser att frågan bör föras in i avtalsrörelsen och att de olika förbunden ska sätta tryck bakom kraven.

– Vi vill se en tredje väg där vi gör som vi alltid gjort; vi lägger fram gemensamma krav i avtalsrörelsen. Då kan facket sätta mer kraft bakom sina krav i och med konfliktvapnet, och förbunden kan stötta varandra, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

– Inte så att vi ska hålla på och strejka, det gör vi väldigt sällan. Men vissheten om att möjligheten finns gör att det blir en mer jämbördig situation mellan parterna, säger Georgsson till Dagens Arbete. Är vi eniga inom LO kan vi förändra.

Pappers
Pontus Georgsson

På fredag samlas landsorganisationens representantskap till ett extrainsatt möte för att ta ställning till hur LO ska agera kring den utredning som föreslår skarpa inskränkningar i lagen om anställningstrygghet (Las). En utredning som splittrat LO och vars förslag den socialdemokratiska regeringen nu ska genomföra.

Pappers hoppade av förhandlingarna med arbetsgivarna redan i maj förra året. Strax före årsskiftet följde Seko, Byggnads, Målarfacket och LO:s största fackförbund Kommunal efter.

Avhoppen beklagades starkt av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv men också av LO-ledningen och Stefan Löfvens gamla fackförbund IF Metall som vill fortsätta att förhandla. 

Byggnads ordförande Johan Lindholm förklarade varför byggnadsarbetarna inte kunde acceptera en utredning som innebar en urholkning av anställningstryggheten.

– När politiken tvingar fram förhandlingar får vi se ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar, men som missar byggbranschens verklighet, sade Lindholm.

Kommunal ordförande Tobias Baudin ansåg att utredningen om Las var som ”10-1 till arbetsgivarna”. Men nu har Kommunalledningen svängt. I en intervju i Ekot i morse sa Baudin att Kommunal är redo att gå in i Las-förhandlingarna ”med full kraft”, efter ”en ordentlig intern process i LO”· 

– Det är en omstart som vi går in i nu så på det sättet börjar vi med ett blankt papper. En sak är tydlig, vi går inte in i de här förhandlingarna för att förlora med 10-1 utan här ska vi minst spela oavgjort, säger Baudin till Sveriges radio.

Men Pappers ordförande stryker i en debattartikel i Arbetet under allvaret i avhoppen och förklarar varför förbundet anser att förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv bör avbrytas:

”Att känna sig trygg i sin anställning har alltid varit ett av de starkaste skälen att vara medlem i en fackförening (…) Ger vi efter för trycket från arbetsgivarna och politikerna och ökar otryggheten på våra arbetsplatser kommer våra medlemmar att göra som många andra av arbetarna inom LO redan gör, de kommer att vända oss ryggen”, skriver Pontus Georgsson i sin debattartikel.

Han påminner LO och de andra förbunden som vill fortsätta att förhandla om det fackliga löftet.

”Det är inte och kommer aldrig att vara vår fackliga uppgift att försämra för våra medlemmar, det är precis tvärtom vår förbannade skyldighet att öka anställningstryggheten och förbättra villkoren”, skriver Pontus Georgsson.