Kommunisternas AKD blir Sri Lankas president
Lördagens presidentval i Sri Lanka slutade med seger för Anura Dissanayake från kommunistpartiet JVP.
Det blev kommunistpartiet JVP:s ledare Anura Kumara Dissanayake, AKD kallad, som tog hem presidentvalet i Sri Lanka i lördags. Med drygt 5,6 miljoner röster, motsvarande 42,3 procent, vann han över motståndarna Sajith Premadasa (32,8 procent) och den avgående presidenten Ranil Wickremesinghe (17,2 procent) i första omgången.
Men eftersom ingen kandidat fått mer än 50 procent av rösterna krävdes för första gången en räkning också av de andra- och tredjehandsval som väljarna fått kryssa i. När den andra rösträkningen, som bara stod mellan de två förstnämnda, var avslutad stod det klart att AKD fått sammanlagt 55,9 procent av rösterna mot tvåan Premadasas 44,1 procent.
Anura Dissanayake svor presidenteden redan på måndagen och blir landets nionde verkställande president, efter att posten bara var av ceremoniell betydelse under republikens första år mellan 1972 och 1978.
Det formella namnet på östaten sydöst om Indien – som kallades Ceylon när det var en i tur och ordning portugisisk, holländsk och brittisk koloni – är sedan 1978 Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka. Men något socialistiskt styre har landet aldrig tidigare haft.
Det är första gången som en kandidat som inte kommer från något av de båda partier som historiskt styrt Sri Lanka vinner presidentposten. Kommunistpartiet JVP (Folkets befrielsefront) har dessutom två gånger rest sig i väpnat uppror mot statsmakten. Den andra gången, på 1980-talet, dödades nästan hela partikadern av armén.
Nu återstår att se vad AKD och den regering han ska tillsätta kommer att kunna uträtta. Klart är att segern i presidentvalet är ett välkommet brott med den korrupta politikerelit som styrt Sri Lanka, och mycket av AKD:s budskap inför valet har handlat om att göra upp med korruptionen.
Samtidigt har han de senaste veckorna gett lugnande besked till finanskapitalet om att centralbanken fortsatt ska vara oberoende, och har backat på tidigare löften om att riva upp krisavtalet med Internationella valutafonden, IMF.
Bimal Rathnayake från JVP:s centralkommitté har tidigare också sagt till Proletären att partiet inte vill ge folket några illusioner om att regeringsmakten skulle innebära att JVP också har den faktiska statsmakten. För det krävs fortsatt klasskamp, var budskapet.
– Vi kan inte komma ut ur det gällande IMF-programmet eftersom vi gick in i programmet efter att landet hade kollapsat ekonomiskt. Vi menar att det kunde ha funnits ett annat alternativ, men nu har alla bilaterala och multilaterala avtal lagts i IMF-korgen, sade AKD i slutet av augusti.
Däremot hoppas Dissanayake att hans vänsterregering ska kunna förhandla om förändringar i avtalen, för att lätta bördan på folket som får betala krisen. Det är en stor utmaning som väntar den nya regeringen.
AKD valdes till president som ledare för valkoalitionen NPP (National People’s Power), som förutom den drivande kraften JVP består av 20 andra mindre partier och fackliga och sociala organisationer. NPP har för närvarande bara tre ledamöter i parlamentet, samtidigt som det utomparlamentariska inflytandet stadigt växt – och bevisas av AKD:s seger i valet.
NPP vill bland annat att staten ska ta ansvar för utbildning, vård och kollektivtrafik, och utveckla en produktionsbaserad ekonomi i det krisdrabbade landet. Det var i skuggan av den galopperande ekonomiska krisen som presidenten Gatabaya Rajapaksa störtades 2022, och ersattes av Ranil Wickremesinghe som då var premiärminister.
Sri Lanka har traditionellt djupa band till närmsta grannlandet Indien men också goda relationer med Kina. AKD har gratulerats till segern av såväl Indiens premiärminister Narendra Modi som Kinas president Xi Jinping, och också av USA:s och Storbritanniens ambassadörer i Sri Lanka, och landets handels- och industrikammare.