Hoppa till huvudinnehåll
Av

Från oss som bygger landet: Magdalena Andersson blandar bort korten om barnfattigdom

Magdalena, jag vill påminna dig om att det för bara några år sedan, under såväl S-ledda som moderatledda regeringar, kom larmrapporter om växande barnfattigdom.


En märklig debatt om barnfattigdom har blossat upp på tidningarnas debattsidor mellan författaren Lena Andersson och S-ledaren Magdalena Andersson.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet visar Lena Andersson upp en föraktfull syn på fattiga barnfamiljer som inte kan ge barnen allt den mat de behöver för sitt livsuppehälle. Hon kan inte leva in sig i hur dessa föräldrar har det – att de inte har råd att handla tillräcklig med mat till sina barn. Själv lär hon ha en bra månadsinkomst, en rejäl buffert och drabbas inte av de 20-procentiga prishöjningarna på mat.

Det här är typiskt för borgare – de vet inte hur vanligt folk har det. De individualiserar problemet genom att belasta föräldrarna och hävdar att det är vanvård de ägnar sig åt. Borgarna är konsekventa i att aldrig visa resultatet av högerpolitiken som bedrivs i Sverige.

Ändå tycker jag att det märkligaste är svaret som Magdalena Andersson, före detta statsminister, ger till Lena Andersson. Hon skriver i Göteborgsposten att Lena Andersson föraktar föräldrarna som försöker klara vardagen i dessa dyrtiden.

Det är sant. Men Magdalena Andersson har ju faktiskt själv varit finansminister! Hon borde veta bättre om det hon själv bidrog med under sin tid som finansminister och senare som statsminister.

Magdalena Andersson försöker förvirra oss om orsakerna till inflationen. Hon påstår att det är kriget i Ukraina som är orsaken till den stigande inflationen. Men inflationen steg redan under hennes tid som statsminister!

I februari 2022, strax innan Rysslands inmarsch i Ukraina, hade vi fyra procents inflation. Och efter den 24 februari började USA/EU och dess allierade med sanktionspaketen mot Ryssland. Vart och ett av sanktionspaketen förvärrade den ekonomiska krisen i världen i allmänhet och i EU och Sverige i synnerhet.

Sanktionerna har blivit en bumerang som slår tillbaka hårt mot alla EU-medlemsländer. Den billiga ryska gasen ströps och istället köper man fem gånger dyrare gas från USA. Leveranserna av billig rysk olja, bensin och diesel upphörde. Nu kommer istället samma, men dyrare, olja och diesel genom indiska mellanhänder till Europa.   

Magdalena, jag vill påminna dig om att det för bara några år sedan, under såväl S-ledda som moderatledda regeringar, kom larmrapporter som varnade om växande barnfattigdom. Om främst ensamstående föräldrar som inte har råd med det nödvändiga.

Bland dessa föräldrar fanns många som inte hade något arbete. I rapporterna framkom bland annat att 220.000 barn fanns i kategorin fattiga.  

Visst är Lena Anderssons text föraktfull mot föräldrar. Men Magdalena Anderssons svar undervärderar oss. Svenska folket är inte intelligensbefriade. Alla är inte påverkade av krigspropagandan som säger att det enbart är Putins fel att vi har en tioprocentig inflation. Putin har blivit syndabocken som man kan belasta alla de brister som egentligen är inhemskt skapade i EU och Sverige för.

Magdalena Andersson håller tyst om att räntor, hyror, råvaru- och producentpriser, samt handelskedjor påverkar inflationen. Och just Riksbankens räntehöjningar är en medveten åtgärd för att ytterligare höja kostnaderna och på det viset se till att folk inte har råd att handla. Allt för att minska efterfrågan – vilket påstås dämpa inflationen.

Armando Elgueta
Aktivitetsledare