Hoppa till huvudinnehåll

Protester mot vinstintresse i skolan: ”Marknadssystemet är galenskap”

– Helst vill vi att alla vinster i skolan tas bort, säger Magnus Ekblom från organisationen Elevintresse före vinstintresse som i juni anordnade en manifestation till stöd för vinsttak i skolan.

Elevintresse före vinstintresse.
Susana Gentil

Den 7 juni hade riksdagen omröstning om Reepalu-propositionen, det vill säga införande av vinsttak eller inte för välfärdsföretag inom skola och omsorg. Inför omröstningen höll organisationen ”Elevintresse före vinstintresse” en manifestation för vinstbegränsningar i skolan utan för riksdagshuset i Stockholm.

– Helst ser vi att alla vinster i skolan tas bort, men en begränsning av vinster är ett steg i rätt riktning, säger Magnus Ekblom, initiativtagare till organisationen ”Elevintresse före vinstintresse” och styrelseledamot för Lärarnas Riksförbund Stockholm.

– Alla undersökningar sedan friskolereformen slog igenom visar att elevers kunskaper har sjunkit. De har blivit till kunder. Friskolor sätter glädjebetyg. Engelska Skolan och Academedia toppar listan för det. De kommunala skolorna tvingas apa efter, för det går inte att konkurrera med betygsfusket. Marknadsanpassningen leder elevers skolgång i en spiral nedåt.

Susana Gentil
Manifestation på Mynttorget

Manifestationen var lyckad med cirka 200 deltagare. Under den talade bland annat Magnus Ekblom tillsammans med medarrangören och läraren vid Academedia Göran Drougge och Kommunals ordförande i Stockholm Jessica Klementsson.

”Elevintresse före vinstintresse” hade tillsammans med andra föreningar bjudit in samtliga riksdagspartier att besöka manifestationen och argumentera för sin ståndpunkt om vinsttak. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet deltog. De röstade senare för Reepalu-propositionen.

– SD vågade faktiskt skicka ut en representant, medan ingen från alliansen kom. Min åsikt är att Moderaterna helt saknar en skolpolitik. De säger sig ha kvalitetskrav i skolan, men de kan överhuvudtaget inte säga vad de skulle innebära. Detsamma gäller SD. Båda partierna springer skolkoncernernas ärenden. De viker sig alltid för kapitalet.

Vikandet för kapitalet visade sig även när resultatet för omröstningen stod klart. Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna röstade tillsammans mot Reepalu-propositionen. Därmed föll förslaget. Det blev inget vinsttak.

.

Privat / Magnus Ekblom

– Det är ren galenskap att bevara marknadssystemet i skolan. När borgarna väl inser det är det försent. Det är bråttom innan allt slåss sönder totalt. Att göra fisksoppa av ett akvarium är lätt, men det är svårare att göra ett akvarium av fisksoppa. Sverige har världens mest radikala marknadsstyrning av skolan. Varför kopierar inte andra länder det här? För att det inte finns några fördelar.

Arbetet går vidare för ”Elevintresse före vinstintresse”. Bland annat åker de runt till gymnasieskolor för att upplysa eleverna om hur skolmarknaden påverkar dem och deras framtid.

– Elever som gått på kommunala skolor har lägre betyg och därför svårare att komma in på högskola. De måste konkurrera med de oseriösa betyg som friskoleelever fått. Eleverna måste med i kampen för en skola där elevers intresse går före vinst, säger Magnus Ekblom.