Hoppa till huvudinnehåll

”Mellanösterns enda demokrati”: Kameror vid vallokaler skulle avskräcka araber från att rösta

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud placerade ut 1200 kameror vid vallokaler i arabiska områden under valdagen den 9 april. Målet var att avskräcka araber från att rösta – och på så sätt säkra makten till högerextrema sionistiska partier.

Anhängare till Likud och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Likud/Facebook

Trots att det stormat kring Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, ser hans högerparti Likud ut att bli vinnare efter valet i Israel den 9 april. För att säkra vinsten tog hans parti till minst sagt fula metoder. Under valdagen avslöjades det nämligen i israelisk media att partiet placerat ut 1200 kameror i vallokaler i arabiska områden – och syftet ska ha varit att avskräcka araber från att rösta.

Tidningen Haaretz skriver att polisen konfiskerat dussintals kameror på Likuds aktivister och ”valobservatörer” utanför arabiska vallokaler. Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu skulle aktivisterna med hjälp av kamerorna försäkra sig om att valet gick ”kosher” – alltså judiskt religiöst korrekt – till.

Syftet med både kamerorna och själva avslöjandet tycks i själva verket ha varit att försäkra sig om att extremhögern och sionisterna skulle få så hög andel av rösterna som möjligt, genom att skrämma araber från att delta i valet. Haaretz skriver att pr-firman bakom filmkamerorna själva öppet skryter med att målet var att få ned valdeltagandet i de arabiska vallokalerna så mycket som möjligt.

Även i Israel ifrågasätter nu allt fler om landet verkligen kan anses vara en demokrati. Videokamerorna, tillsammans med den korruption som präglat Netanyahus valkampanj, förstärker bilden av att Israel nu blivit en diktatur, skriver till exempel Haaretz-kolumnisten Bradley Burston. I vilket fall ser det ut som att Netanyahu kommer att kunna fortsätta att styra med stöd av flera av de mindre högerextrema partierna.

Israel beskrivs ofta som ”Mellanösterns enda demokrati”, där både judar och araber har rösträtt. Men rösträtten har aldrig gällt de miljontals palestinska araber som lever i de ockuperade områdena Västbanken och Gaza, utan endast de araber som har israeliskt medborgarskap. De senaste avslöjandena visar att Israels regeringsparti helst inte ser att araber deltar i valet överhuvudtaget.