Hoppa till huvudinnehåll

MTR sparkar fackliga företrädare

Trafikbolaget MTR sparkar Pendelklubbens ordförande och vice ordförande samt en styrelseledamot: Susanne Högye-Bäckman, Rainer Andersson och Marta Aguirre sägs upp.

Susanne Högye-Bäckman och Rainer Andersson är två av de styrelsemedlemmar i Seko Pendelklubben som nu sägs upp.
Linn Berglund/CC/Seko Pendelklubben/Facebook

Trafikbolaget MTR struntar i svenska arbetsrättsregler: på onsdagen sade bolaget upp tre medlemmar i styrelsen i det lokala facket.

Alla tre har arbetat som tågvärdar, men från och med den första oktober körs pendeltågen utan tågvärdar.

– Vi har begärt att få jobba fackligt under uppsägningstiden. Det får vi inte. Bolaget vill att vi ska skola om oss till stationsvärdar, och det har vi tackat nej till. Nu tvingar de oss till en utbildning till stationsvärdar, och säger ändå upp oss på grund av arbetsbrist, säger pendelfackets ordförande Susanne Högye-Bäckman till Proletären.

Både Andersson och Högye-Bäckman har av personliga skäl tackat nej till jobben som stationsvärdar:

– För det jobbet behöver man bil för att kunna ta sig till de olika stationerna. Ingen av oss har ens körkort, säger Susanne Högye-Bäckman.

Facket konstaterar att när MTR uppger arbetsbrist som skäl till uppsägningarna, så är det rent struntprat:

– Det råder ingen arbetsbrist. MTR har ett antal pendeltåg som inte kan sättas i trafik eftersom de saknar den kamerautrustning som ska ersätta tågvärdarna. Men MTR väljer hellre att ställa in tåg som skulle ha kunnat gå i trafik, än att köra så många tåg som möjligt. Om resenärerna som nu trängs i överfyllda tåg och får vänta ibland i timmar på grund av det som MTR säger vara personalbrist och fordonsbrist, fick veta hur det verkligen står till, skulle kritiken bli enorm.

Efter fackliga protester, och efter att MTR påmints om skrivningen i förtroendemannalagen, ändrade MTR den omedelbara uppsägningen till uppsägning om två veckor, den 18 oktober. Förtroendemannalagen anger att arbetsgivaren två veckor i förväg ska varsla den lokala fackliga organisationen vid uppsägning av en förtroendevald och att en sådan uppsägning ska förhandlas med facket.

Så har inte skett. Inte heller har MTR varslat om uppsägning, utan bara överlämnat uppsägningsbeskedet utan föregående varsel.

Susanne Högye-Bäckman har en sex månaders lång uppsägningstid och Rainer Andersson ett år.

– Vi har citerat lagen för MTR:s folk. Då sköt de på uppsägningen två veckor, säger Susanne Högye-Bäckman. Vi har hänvisat till lagen och sagt att ”ni får gå till förhandlingschefen och göra det här på rätt sätt”.

– De har fortfarande inte förhandlat uppsägningen med facket, som de ska göra när förtroendevalda sägs upp. Vi accepterar inte att de förhandlar med oss enskilt. De ska förhandla med facket. Så vi kommer att jobba vidare med det här och vara en finne i röven på MTR.

Den trio som sägs upp har varit mycket aktiv i kampen för att behålla tågvärdarna ombord på pendeltågen. Beslutet att avskaffa tågvärdarna togs av den tidigare högermajoriteten, stödd av Miljöpartiet, i Stockholms regionfullmäktige. Efter valet har den nya majoriteten, med Jens Sjöström (S) och kollektivtrafikborgarrådet Anton Fendert (MP), drivit igenom beslutet, stick i stäv med vad de lovade i valrörelsen.

Seko Pendelklubben begär nu förhandling om det som hänt. Klubben ser MTR:s agerande som ett angrepp på såväl förtroendemannalagen som på klubben.