Hoppa till huvudinnehåll
Av
Fritidsledare

Krönika: Någon måste påpeka hyckleriet

Man måste kunna kritisera västvärldens hyckleri, krigspropagandan och den ukrainska regeringens roll utan att bli anklagad för att vara Putinsympatisör.


Jag ska försöka mig på något som knappt någon journalist har gjort hittills – att försöka ge en nyanserad bild av det som händer i världen och Ukraina just nu.

Ryssland har attackerat Ukraina. Vilket under inga omständigheter kan ursäktas. Och jag vill vara tydlig med att det här inte är ett försök att försvara Putins agerande.

Men någon måste påpeka hyckleriet.

Åtta år av inbördeskrig i Ukraina och den ukrainska regeringens bombningar mot det egna folket i Donbass har inte fått någon i väst att höja på ögonbrynen.

Men nu tar vissa i från tårna. Kriget mot Ukraina beskrivs som det värsta som hänt Europa sedan andra världskriget. Då har man glömt – eller inte brytt sig om – Natos bomber över Jugoslavien på 90-talet. Varken geografiskt eller tidsmässigt särskilt långt bort.

Sanktioner mot Ryssland dröjde några dagar. Människorättsorganisationer engagerade i Palestina har krävt bojkott och sanktioner av Israel sedan al-Nakba, när hundratusentals palestinier drevs ut ur Palestina 1948, utan framgång.

Ukrainska fascister kallas ”demokratikämpar” och beväpnas av väst. Ett palestinskt barn med en slangbella är däremot en terrorist.

Smärtsamt tydligt blir det när en flera år gamla video där den palestinska flickan Ahed Tamimi konfronterar en israelisk soldat nu fått stor spridning – men nu påstås det vara en ukrainsk flicka som konfronterar en rysk soldat i dagens Ukraina.

När händelsen som fångades på film ursprungligen ägde rum var det däremot tyst. Ahed Tamimi fängslades av Israel medan västvärlden såg åt ett annat håll. Dubbelmoralen är öronbedövande.

Samma dag som Ryssland attackerade Ukraina passade USA på att släppa bomber över Somalia. Detta var det ingen som uppmärksammade.

Listan över USA och Natos krigsbrott är för lång för att återge här. Vietnam, Korea, Irak, Afghanistan är fyra exempel där miljontals civila mördats. Helt utan konsekvenser. När har man någonsin talat om att införa sanktioner mot USA?

I nuläget har USA i runda slängar 750 militärbaser i i minst 80 länder. Ryssland har runt tio stycken utanför de egna gränserna, de flesta i grannländerna. Vem som är den aggressivare parten globalt sett kan diskuteras.

Nu talar samma EU som motar bort flyktingar på Medelhavet om att vi måste öppna våra hjärtan och hem för de ukrainska flyktingarna. Visst måste vi göra det – men är det ingen annan som ser det enorma hyckleriet?

Nu ser statsministern och krigsminister Hultqvist ett gyllene läge att föra oss ännu närmare Nato. Amerikansk militär övar redan på svensk mark. Som om detta inte vore nog ska vi nu alltså skicka soldater och vapen till Ukraina.

Det är stor skillnad på att skicka humanitär hjälp och att skicka soldater och vapen. Det senare bidrar bara till en eskalering av situationen och bryter mot de principer som säger att Sverige inte skickar vapen till länder i krig. Våra svenska vapentillverkare har fått precis som de vill dock.

Jag säger inte att vi inte ska hjälpa. Jag säger inte heller att vi inte ska fördöma Putin.

Men man måste dock kunna kritisera den ensidiga rapporteringen, den otvivelaktigt rasistiska grunden i västvärldens hyckleri, den helt oemotsagda krigspropagandan och lyfta fram USA, Nato och den ukrainska regeringens roll i spelet som lett oss fram hit. Utan att bli anklagad för att vara Putinsympatisör.

Vi måste uppmana till samma upprördhet, engagemang och handlingskraft som nu – även mot USA och Nato, mot EU, mot Israel, eller andra som begår uppenbara folkrättsbrott på regelbunden basis. Trots att de begås mot människor som inte är vita européer.

Om vi kan göra det, då kan vi på allvar gå mot en mer rättvis, fredligare värld. Tills dess, kommer jag att vara fortsatt skeptiskt inställd till västvärldens falska humanism.