Hoppa till huvudinnehåll

Nya massakrer i Gaza

De senaste veckorna har Israel mördat flera hundra palestinier i olika attacker i Gaza.

Ett barn sitter i Unrwas bombade Nuseirat Preparatory Boys’ School.
Fadi Thabet/Unrwa

Minst 17 personer dödades och 80 skadades när Israel attackerade en FN-skola dit flyktingar tagit sin tillflykt i Nuseirat i centrala Gaza i måndags. Två dagar tidigare dödade Israel minst 90 personer och skadade fler än 300 i al-Mawasi väster om Khan Younis i södra Gaza.

Det är två av de senaste massakrerna som ockupationsmakten Israel genomfört i sitt pågående folkmord på palestinier i det belägrade Gaza. Nuseirat är det stora flyktingläger där Israel dödade minst 276 personer för en månad sedan.

I attacken i lördags påstod Israel att man var ute efter Hamasledaren Mohammed Deif, som inte dödades i attacken. Trots de upprepade massakrerna och försöken att döda Hamasledare har den palestinska motståndsorganisationen – i motsats till vad som påstods i en obekräftad nyhet efter lördagens massaker – inte lämnat de bräckliga fredsförhandlingar som pågått i månader utan att få stopp på Israels folkmord.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger också att kriget ska fortsätta tills Hamas är eliminerat från Gaza, trots att Israel samtidigt påstås förhandla om eldupphör.

Sammanlagt har Israel dödat minst 38 700 palestinier i Gaza sedan Hamas motståndsattack på ockupationsmakten den 7 oktober förra året. Den verkliga siffran kan vara mycket högre, då många saknade tros ligga begravda under rasmassorna efter Israels terrorbombningar.