Nya protester i Sri Lanka
Efter att president Gotabaja Rajapaksa störtades i juli har protester åter blossat upp i Sri Lanka. ”Det kan bli jättedemonstrationer när som helst, speciellt om valet skjuts upp”, berättar en av alla som fängslades i somras för Proletären.
Tusentals lankeser protesterade i huvudstaden Colombo den 27 oktober, då medborgarrättsgrupper, fackföreningar och studenter uttryckte sitt missnöje över den ekonomiska situationen och det brutala undertryckandet av tidigare demonstrationer.
Sri Lanka står inför sin värsta ekonomiska kris på decennier, vilket driver många in i fattigdom. Matinflationen ligger på 85,8 procent och inflationen på icke-livsmedel på 62,8 procent. Landets BNP spås minska med 8,7 procent nästa år.
Demonstranterna är frustrerade eftersom det inte verkar finnas något stopp på den pågående ekonomiska krisen. Levnadskostnaderna skjuter i höjden och människor kämpar verkligen.
Sri Lanka lider också av en dollarbrist, orsakad av ekonomisk misskötsel och effekterna av coronapandemin på landets turistmarknad. Detta har gjort att nationen kämpar för att betala för viktig import, inklusive mat, bränsle och medicin.
Sri Lanka har förhandlat med Internationella valutafonden (IMF) om ytterligare ett lån på 2,9 miljarder dollar. Affären är beroende av finansiella försäkringar från officiella borgenärer och förhandlingar med privata borgenärer, vilket gör det oklart om och när det skulle komma att utfärdas. Allt pekar på att lånet inte blir av.
IMF kräver alltid privatiseringar av offentliga tillgångar och verksamhet, vilket skulle göra en desperat situation ännu allvarligare.
Den kombinerade folkrörelsen samlar fackföreningar och framstående personer som också ledde de tidigare protesterna med fler än 100.000 deltagare, för att avlägsna den tidigare presidenten Gotabaya Rajapaksa.
Upproret mot Rajapaksa började den 31 mars i år och slutade med stormningen av hans bostad den 9 juli. Premiärministern Ranil Wickremesinghe valdes därefter till president vid en omröstning i parlamentet den 21 juli.
Wickremesinghe utropade omedelbart undantagstillstånd, vilket gav militären omfattande befogenheter och resulterade i tusentals arresterade. Nyval är utlovat att hållas någon gång i mars nästa år.
Men nu tryter tålamodet. Rykten säger att den nye presidenten (som också är släkt med den gamle) tänker dra ut på tiden till 2030.
Proletären träffar taxichauffören Sarat från Colombo och får ett samtal med honom. Han vill av förklarliga skäl inte vara med på bild.
Du var en av de som fängslades efter demonstrationerna i somras. Varför greps du?
– Jag hämtades av polis på grund av att jag skrivit på Facebook om mina åsikter kring regeringens politik.
Hur var din fängelsetid?
– Vi var 140 personer som kastades in en mindre lokal. Själv var jag inlåst i 27 dagar. Hela tiden kom det nya som fängslats. Vi fick dela på en enda toalett. Maten var urusel och vattnet vet jag inte var de tagit någonstans ifrån.
– Vi kunde inte ligga raklånga och sova på golvet utan fick ligga i krokar. Minst 2000 personer kastades in i liknande lokaler, bara i Negombo. Vi fick veta att vi skulle få sitta 90 dagar i fängelse om vi demonstrerade en gång till.
Idag ser vi trafik på gatorna igen. Tidigare stod den mesta trafiken stilla på grund av bensinbrist. Var kommer bensinen från?
– Den kommer från Indien som köper från Ryssland. Indien säljer sedan till ett högre pris till Sri Lanka. Sri Lanka finansierar bränsle köpet genom nya lån från Indien. De gamla lånen betalas med ytterligare lån. Knappast en hållbar situation!
– Men vi har ändå bara tillstånd att köpa max fem liter på mackarna. Hur ska man kunna köra taxi på fem liter i veckan?
Stämmer det att demonstranterna brände ministrars hus under demonstrationerna?
– Ja, kanske 50 ministrars och politikers hus brändes, eftersom de beordrade banditgäng beväpnade med långa järnstänger att slå på helt fredliga demonstranter. Ilskan var stor mot de samvetslösa politikerna.
– Ministrar som låter familjer svälta medans de skickar egna anhöriga till lyxiga bostadsområden i USA förtjänar ingen respekt. När demonstranter tog sig in i politikernas hus avslöjades det också att de handlat med knark och prostitution.
Vad tror du om framtiden?
– Det kan bli jättedemonstrationer när som helst, speciellt om valet skjuts upp. Vi måste få till en förändring. Den gamla korrumperade Rajapaksa-släkten har styrt Sri Lanka i flera decennier, ner mot avgrunden.
– Nu vill vi ha ett nytt system i politiken. Många med mig kommer att rösta på [kommunistpartiet] JVP. Jag tror att de har stor chans nu.