Hoppa till huvudinnehåll

Personal uppmanades fotografera äldres underliv på privat boende

Det privata äldreboendet Berggården i Örebro kommun får kritik från både från Ivo och anhöriga. Underbemanning och nedskärningar har lett till en situation som saknar motstycke i kommunens historia. ”Jag skulle inte sätta mina föräldrar där”, säger en vårdarbetare.

Kenth Andersson har jobbat som hemtjänstarbetare i Örebro och är kritisk mot den privata vården som drivs i kommunen.
Erling Bronsberg

Den senaste veckorna har flera kritiska röster riktats mot det privata äldreboendet Berggården i Örebro kommun. Boendet, som drivs av det norska företaget Norlandia, har fått flera Ivo-anmälningar mot sig och lokaltidningen Nerikes Allehanda (NA) har pratat med flera anonyma personer som jobbat på boendet.

– Ja, jag skulle inte sätta mina föräldrar där. Och det tycker jag är ett bra mått på en verksamhet, säger en före detta anställd till NA som nu sagt upp sig av ”etiska skäl”.

Om ens hälften av berättelserna från Berggården är sanna innebär det en vanvård som saknar motstycke i Örebro kommuns historia.

Istället för den avtalade bemanningen på fyra personer jobbas det bara två per pass. Vikarier rings inte in vid sjukdom och de äldre blir liggande i sängen hela dagen och serveras blåbärssoppa på grund av tidsbrist. Av samma anledning får de äldre inte gå på toaletten utan tvingas istället ha på sig blöjor.

Vid ett tillfälle ska verksamhetschefen för boendet beordrat personalen att fotografera en gammal persons såriga underliv. Detta motiverades med att man sparade tid eftersom chefen då, rent fysiskt, inte behövde närvara. Några från personalen vägrade följa instruktionerna och menade att handlingen var kränkande för den äldre. Bilderna ska sedan ha skickats till ledningen som nu, enligt uppgift från NA, har raderat dem.

Det mesta som NA rapporterar om grundar sig i bemanningsbrist. En anonym person från personalen beskriver situationen på följande sätt:

– De äldre läggs redan fem på eftermiddagen, och en del får ligga hela dagen och får kanske bara ett glas vatten att dricka på hela dagen.

En anhörig till en person på boendet menar också att maten som utlovats inte kommer fram.

– Eftersom det aldrig händer något på boendet, är ju maten det enda roliga som finns. Och så kanske det står på menyn att det ska bli strömming så kan min anhöriga gå och längta efter det – men när den dagen kommer är det ändå bara korv, säger den anhörige till NA.

När Proletären besöker Berggården träffar vi en annan anhörig som har sin mamma på boendet. Hen menar dock att artiklarna i NA är överdrivna.

– Jag har aldrig märkt något fel på Berggården. Min mamma mår jättebra och är förtvivlad över det som skrivs. Hon känner inte igen sig. Det gör inte jag heller. Häromdagen hade dom en trubadur ute i trädgården. Jag tror man bara är ute efter att sälja tidningar.

– Om det nu är något fel så borde snarare kommunen ta över driften av boendet.

Örebro kommun har meddelat att de kommer utreda händelserna på Berggården. Proletären har sökt ordföranden för Programnämnd social välfärd, John Johansson (S), som inte hört av sig.

Frågan är dock om Norlandia kommer se någon mening i att utreda händelser på deras boende. Den 1 oktober 2021 upphör nämligen Norlandias drift av Berggården. Istället är det en annan privat aktör, Humana, som kommer ta över verksamheten.

”För dig som idag är hyresgäst på Berggården innebär det i princip ingen skillnad. Oavsett vilket företag som sköter driften av boendet, är kraven som Örebro kommun ställer på kvalitet och förmåga att leva upp till lagstiftningens krav samt politiska mål detsamma”, skriver Örebro kommun på sin hemsida.

En som ställer sig frågande till kommunens kontroll är Kenth Andersson, tidigare vårdarbetare i Örebro. Idag jobbar han åt Ludvika kommun.

– Oavsett vilka mål man ställer på privata aktörer kommer de aldrig nå upp till dessa. Och det räcker ju med att det är ett av tre företag som inte uppfyller kraven. Redan då borde man inse att det här med privatiseringar inte fungerar.

– Det blir också väldigt naivt att ställa krav eftersom kommunen samtidigt upphandlar avtalen. Då väljer man alltid det billigaste alternativet. Konsekvensen blir då att företagen sparar in på personal, mat eller något annat.

För några år sedan var det ett annat privat företag, Attendo, som fick liknande kritik som nu riktas mot Norlandia. Då rörde det ett äldreboende i Mellringe, Örebro.

– Jag träffade en vårdarbetare som hade jobbat för Attendo. På första mötet erbjöds personalen att köpa aktier i företaget. Det säger en del om hur man ser på sin verksamhet. Det är inte vård eller de äldre som är i fokus. Man vill tjäna pengar och tänker bara på vinsten.

– Det vittnar om en cynism, att man tycker det är okej att tjäna pengar på de svagaste i samhället, säger Kenth Andersson.