Hoppa till huvudinnehåll

Priset på liftkort skjuter i höjden

De som klagar på svindyra liftpriser i skidorterna Åre och Sälen kan stanna hemma och åka i sina egna backar. Det anser turismbolaget Skistars operativa chef Niclas Sjögren Berg.

Hundfjället i Sälen / Genrebild.
Ola Mattsson / Skistar

Priserna för att nyttja skidliften har ökat rejält i backarna i Åre och Sälen. Och det handlar inte precis om några småpengar för de familjer som i sportlovstider tar sina barn till de största svenska vintersportorterna för några dagars skidåkning och familjesamvaro.

En familj med två vuxna och två barn som 2016 besökte Åre för att åka skidor, fick då betala 7.520 kronor för liftkorten. 2022 kostar samma kort 10.244 kronor. En höjning med 36,2 procent på sex år. Föredrar familjen skidbackarna i Sälen, så har priset på 6.340 kronor 2016 stigit till 8.932 kronor i år. En höjning med 40,9 procent.

Det visar siffror från vinterturismbolaget Skistar som SVT har tagit fram. Enligt konsumentprisindex (KPI) är den generella prisutvecklingen i Sverige under samma tid 12,1 procent.

I ett inslag i Rapport bemöter Skistars Operative direktör Niclas Sjögren Berg kritiken mot de höga priserna. Sjögren Berg uttrycker sig cyniskt och föraktfullt om sina kunder. Så här säger han om prisnivån:

– Det är absolut rimligt utifrån vad man får för pengen och det är absolut rimligt utifrån de investeringar vi gör. Men tycker man fortfarande att det är för dyrt, då tycker jag att man ska testa någon av sina hemmabackar som kanske har ett litet lägre pris. Då kan man testa att åka skidor där. Det tycker jag man kan göra.

Skistar är börsnoterat sedan 1994. För december till februari den brutna säsongen 2020-21 gjorde Skistar en vinst på 365 miljoner kronor efter skatt, med en omsättning på drygt 1,3 miljarder kronor. Det var en coronaorsakad nedgång jämfört med samma period 2019-20, då koncernen gjorde en vinst på 642 miljoner. Det i sin tur ner från 702 miljoner kronor för perioden december 2018 till februari 2019.

Vd för Skistar är Stefan Sjöstrand, som 2020 hämtades från Ikea. En företrädare på vd-posten var tidigare socialdemokratiske ministern Pär Nuder, som sparkades 2019 sedan han beskyllts för ”olämpligt beteende” under alpina VM i Åre.