Hoppa till huvudinnehåll

Proletären avslöjar: Tidigare SD-politiker i stor bedrägerihärva

Åtta personer står åtalade i Växjö tingsrätt i en momshärva rörande hundratals miljoner kronor. Proletären kan nu avslöja att en av de åtalade är en tidigare SD-politiker med flera uppdrag i regionen och kommunen.

Den tidigare SD-politikern står åtalad för bland annat grovt skattebrott och grov näringspengingstvätt tillsammans med sju andra personer.
Foto: Patrik Svedberg / SD

Åtta personer står åtalade i Växjö tingsrätt för grova skattebrott och näringspenningtvätt i en stor momshärva. En av de åtalade är en tidigare SD-politiker i Kronoberg.

Huvudmannen i bedrägerihärvan är en 31-årig elitdomare i fotboll hemmahörande i Ljungby, vilket bland annat Smålandsposten rapporterat om. Enligt åtalet har omkring 200 miljoner kronor i skattepengar hållits undan staten och välfärden.

Genom falska uppgifter vid skattedeklarationer för sitt telekombolag, och genom att hantera falska fakturor, ska 31-åringen ha gett sitt bolag avdrag för ingående moms. Upplägget ska ha varit att slippa redovisa utgående moms genom att använda fiktiv handel med telekomprodukter och telekomtjänster, i form av IP-telefoni och genom falska fakturor för samtalstid på nätet. Härvan ska ha pågått från mars 2019 till februari 2020, då den upptäcktes av Skatteverket.

– Det rör sig om svårutredd brottslighet med internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln, säger vice chefsåklagare Marianne Forsström vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö till Dagens Juridik.

Proletären kan nu avslöja att en av de övriga åtalade i härvan är en 60-årig företagare i Markaryd som fram till förra våren hade politiska uppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, regionen och som vice distriktsordförande och ordförande i kommunföreningen för Sverigedemokraterna. I april 2020 meddelade Sverigedemokraterna i Kronoberg att politikern lämnar alla sina uppdrag med hänvisning till sjukdom i familjen.

SD-politikern är även han verksam inom telekombranschen, beskrivs av den SD-ägda tidningen Samtiden som en ”framgångsrik företagare”.

I en intervju med tidningen Samtiden säger SD-politikern att de som inte vill rätta sig efter svenska lagar och värderingar inte borde få komma hit. Han förklarar också att han vill se nolltolerans mot grova brott.

Nu står politikern själv medåtalad för grovt skattebrott, grovt näringspenningtvätt, och medhjälp till grovt skattebrott. Brotten beskrivs som grova då de rört ”mycket betydande belopp och varit av synnerligen farlig art”.

SD-politikern pekas ut för att ha lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket, ha dolt pengar som kommit från brottslig verksamhet, agerat bulvan genom företaget och utfärdat falska fakturor med avsikt att ge avdrag för ingående moms. Själv förnekar han uppsåt och säger förhör att han, och fotbollsdomaren, blivit lurade.

Bland de övriga åtalade finns bland annat två företagare i Halland, som tillsammans drivit ett telekombolag som listats som ett av de största företagen i länet sett till omsättning.

Den tidigare SD-politikern och övriga företagare i härvan riskerar nu att få näringsförbud i sju till tio år. Domstolsförhandlingarna kommer att pågå en bit in i februari.