Hoppa till huvudinnehåll

Proletärens chefredaktör lämnar redaktionen: ”Det roligaste jobbet jag haft”

Robert Wettersten, tillförordnad chefredaktör för Proletären, slutar på redaktionen.

Robert Wettersten
Proletären

Proletärens tillförordnade chefredaktör, Robert Wettersten, slutar vid månadsskiftet mars-april sin anställning på tidningen. Robert Wettersten utsågs i oktober till tillförordnad chefredaktör fram till Kommunistiska Partiets kongress, som planerats till mars, efter att den tidigare chefredaktören Jenny Tedjeza valt att säga upp sig.

Efter att redan i höstas planerat att flytta tillbaks till sin hemstad efter kongressen i mars och ta ut föräldraledighet har Robert Wettersten nu valt att avsluta sin anställning, ett beslut som gäller trots att kongressen nu skjutits upp.

Varför har du valt att sluta på redaktionen?

– Att flytta med familjen tillbaka till Malmö har varit planerat ett tag. Men sedan finns det fler skäl som har med de motsättningar som varit i Kommunistiska Partiet att göra. Utan att gå in på detaljer så kan man kanske sammanfatta det med att jag inte längre känner mig som rätt person för jobbet.

– Men för att undvika spekulationer och missförstånd. På redaktionen har vi varit överens om hur tidningen ska göras, även när vi inte har varit helt överens i andra frågor. Jag har fortfarande väldigt roligt på jobbet. På så sätt känns det förstås ledsamt att sluta. 

Vad har varit mest givande i arbetet på redaktionen?

– När jag började sommaren 2014 var det så mycket jag tyckte att jag behövde lära mig, och jag tänkte att det skulle bli skönt när jag kunde allt det. Men man blir ju aldrig färdiglärd! Varje dag utvecklas man och lär sig något nytt, och att sedan få förmedla det vidare till läsarna är väldigt givande.

– De senaste årens försök att nå ut till nya grupper av läsare har också känts väldigt bra. Jag hoppas att det arbetet fortsätter och utvecklas.

De senaste åren har Proletären genomfört stora satsningar, med ny layout och utåtriktade kampanjer. Vad har du för råd till nästa chefredaktör?

– Tro inte att det går att göra alla nöjda! Ska det vara nåt liv i tidningen så måste det finnas texter som gör en del läsare förbannade, medan samma läsare uppskattar andra delar av tidningen. En annan läsare kanske tycker precis tvärtom. Och så måste det få vara.

– Jag ser fram emot att läsa och följa tidningens utveckling framöver.

Vad har du för planer nu framöver?

– Först ska jag vara pappaledig med grabben. Sen får vi se om det finns sysselsättning åt en före detta yrkesrevolutionär utan utbildning. Det roligaste jobbet jag haft innan Proletären var i videobutik, men sådana finns det ju knappt några kvar.

Fotnot: På ett partistyrelsemöte i slutet av mars, efter att denna artikel skrivits, utsågs August Eliasson till ny chefredaktör för Proletären. Läs mer om det här.