Hoppa till huvudinnehåll

Protester mot städschema på SJ-pendeln

Facket på pendeltågen i Stockholm protesterar mot ett nytt schema för städarna på tågen. ”Det är vansinne”, menar Pendelklubbens ordförande Rainer Andersson.

– Är vi tysta händer inget, säger Seko pendelklubbens ordförande Rainer Andersson.
Proletären/Genrebild

I det nya arbetsschema som inom kort börjar gälla för nattstädarna på pendeltågen i Stockholm, är en städare schemalagd att arbeta tio nätter i rad.

Seko pendelklubbens ordförande Rainer Andersson är förbannad:

– Hon vet att hon inte kommer att orka. SJ hävdar att det inte bryter mot arbetstidslagen. Det gör det visst, säger vi. Och även om det inte bryter mot lagen är det vansinne.

Vissa städare har fyra-fem lediga dagar på en månad. Nattstädare ska arbeta fram till 04.30 på sin första semesterdag. Sedan ska de börja arbeta vid midnatt på måndag morgon efter sin sista lediga söndag.

Enligt Rainer Andersson påverkar det arbetsmiljön kraftigt på SJ Stockholmståg att bolaget som i mars tog över pendeltågstrafiken från skandalbolaget MTR, har låtit cheferna från MTR vara kvar.

– Vi fortsätter hoppas på att SJ styr upp detta. Men det händer inte om vi slutar ställa krav på en anständig arbetsmiljö och anständiga arbetsvillkor. Är vi tysta händer inget alls. Då är vi kvar på MTR, menar Andersson.

Problemet med att SJ tagit över också alla småpåvar till mellanchefer från MTR aktualiserades även av pendelklubbens tidigare ordförande Susann Högye-Bäckman i en intervju i Proletären nr 25 (20 juni). Den nu svartlistade Högye-Bäckman var starkt kritisk mot att SJ lämnat mellancheferna från MTR kvar i bolaget.

Rainer Andersson konstaterar att arbetsmiljön för städarna inte skiljer sig nämnvärt inom SJ jämfört med MTR-tiden. Och att SJ borde göra något åt det.

– Nyanställda städare på SJ har arbetat en månad i sina civila kläder. Utan skyddshandskar med sårskador på händerna som följd. Samma dag vi påpekade detta kom kläderna fram. Av en slump?

– Några av de nyanställda städarna fick löneavdrag på tusentals kronor då de inte tilläts arbeta i sina civila kläder i depån och väntade hemma på att få arbetskläder. Ett misstag enligt SJ. Men vilken MTR-uppfostrad chef gav order om löneavdrag? Kommer SJ gräva i det eller bara låta det passera?