Raljant och ologisk LO-bas försvarade uppgörelsen om strejkrätten
Karl-Petter Thorwaldsson viftade bort alla varningar om gula fack och avtalsdumpning när han på måndagen besökte ett möte med Byggnads i Handen.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson trasslade in sig i logiken när han talade på ett öppet möte i Handen söder om Stockholm på måndagen.
Mötet var tänkt som ett pepp-möte inför valrörelsen, men kom också att handla om LO-ledningens och medlemsförbundens avtal med Svenskt Näringsliv, TCO och Saco om inskränkningar i strejkrätten.
– Det jag reagerat på är att det som vi, LO och Byggnads, skrev på är så otydligt. Jag är inte övertygad om att det här är en seger, att vi har förstärkt vår sak. Efter det här beslutet kan det bli mycket värre, konstaterar mötesarrangören Kent ”Renen” Johansson, ordförande för Byggnadsarbetareförbundets medlemskrets 02 i Handen.
– Nu måste vi diskutera hur vi ska kunna försvara strejkrätten i alla sammanhang, säger Johansson till Proletären.
Karl-Petter Thorwaldsson prisade gång på gång den överenskommelse som LO och medlemsförbunden gjort med arbetsköparna. Han hyllade också regeringen och försäkrade att bara en seger för ”framtidspartiet” Socialdemokrateerna i valet i september kunde garantera att frågor viktiga för arbetarna sätts på dagordningen efter valet.
Nu måste vi diskutera hur vi ska kunna försvara strejkrätten i alla sammanhang.
Samtidigt fördömde han skarpt, men ologiskt, den utredning som under ledning av socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson skulle utreda begränsningar i strejkrätten. Thorwaldsson fördömde också i rätt raljerande tongångar det stridbara Hamnarbetarförbundet.
– Man måste bjuda på fredsplikt, annars finns det inga incitament för arbetsgivarna att vara med på några avtal, hävdade Thorwaldsson.
LO-basen viftade bort alla varningar från förre LO-juristen och arbetsrättsexperten Kurt Junesjö om att överenskommelsen med arbetsköparna kan leda till så kallade gula fackföreningar och avtalsdumpning.
– Det här förändrar självfallet styrkeförhållandena på arbetsmarknaden till arbetsgivarens fördel, det är ju uppenbart, sade Junesjö till Proletären nyligen.
Kent Johansson håller inte med Karl-Petter Thorwaldsson.
– Det skulle varit väldigt intressant att se hur det gick till när parterna tog det här beslutet. Alla använder argumentet att det skulle blivit mycket värre med regeringens utredning så det skulle verkligen ha varit intressant att se vad den innehöll. Nu kommer man säkert att tvätta den för att den ”inte ska vara så hemsk”. Eller också försvinner den bara.
– Det finns en höger och en vänster inom socialdemokratin; jag tillhör vänsterdelen. Det här är en tydlig spricka mellan delarna och jag ser fackföreningsrörelsen som en del av vänstersidan, säger Kent Johansson. Det kommer att bli ännu tydligare framöver när det kommer till diskussion om regeringsfrågan.