Hoppa till huvudinnehåll

Reallönesänkningar – och fortfarande öppet för hyvling – inom handeln

Handelsanställdas förbund har meddelat kommande löneökningar och menar att avtalet ger de ”högsta löneökningarna någonsin”. I realiteten är det precis tvärt om. "Det är ett hån mot handelsanställda", säger lagerarbetaren Arvid Taawo.

Handelsfacket har slutit ett tvåårigt avtal, något som – om inflationen inte sjunker till under två procent – kommer att innebära vidare reallönesänkningar.
Genrebild/Proletären

Handels blev andra förbundet inom LO att skriva ett nytt löneavtal och menar att de följer det så kallade märket, som ger 4,1 procents löneökning i år och 3,3 i april 2024.

– Vi har lyckats med det vi vill uppnå, sa Handels ordförande Linda Palmetzhofer på en presskonferens där hon presenterade löneökningarna som ”de högsta förbundet någonsin fått igenom”.

Men det är inte alla som håller med om beskrivningen.

– Att kalla det här för den högst löneökningen någonsin är ett hån, säger lagerarbetaren Arvid Taawo från Umeå.

– Om man tittar på utgångsbudet på 4,4 procent så kanske detta tycks vara bra. Men jämför man med inflationen som ligger på 12 procent så är det ju en lönesänkning.

Privat
Arvid Taawo jobbar som lagerarbetare och bor i Umeå.

Handels har inte offentliggjort sina löneökningar i procent. I rena pengar blir det 1.110 kronor (förutsatt heltidsarbete) första året och 985 kronor under år två.

Minimilönerna höjs med 1.225 kronor första året, men endast med 985 kronor det andra året. Detta är lägre än minimilönerna i industriavtalet, som höjdes med 1.350 kronor.

Eftersom Handels nu slutit ett tvåårigt avtal, precis som IF Metall och Hotell- och restaurangfacket, så har förbundet valt en riskfylld chansning med tanke på inflationen, menar Arvid Taawo.

Handelsförbudet spekulerar nämligen i att inflationen kommer gå ned till två procent 2024. Vilket då skulle innebära reallöneökningar för deras medlemmar. Men om beräkningarna visar sig fel och inflationen ligger kvar på nuvarande nivå väntar istället en av de största reallönesänkningarna som handelsarbetare någonsin sett.

– Det är väldigt riskfyllt att sluta ett tvåårigt avtal, eftersom det inte alls går att säga upp under tiden, säger Arvid Taawo.

– Vi har ingen aning om vad inflationen kommer ligga på om ett år. Just nu har vi redan förlorat tio års reallöneökningar, och det kommer ta väldigt lång tid att komma tillbaka. Ett kort avtal hade varit betydligt säkrare och bättre.

Just avtalens längd verkar det råda delade meningar om inom LO-samordningen. Så sent som den 3 april gick Byggnads ut i tidningen Byggindustrin och argumenterade för att LO-förbunden har möjlighet att kringgå industriparternas tvååriga avtal.

– Vi kommer kämpa för att få ett ettårigt avtal, menade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Handelsanställda i butik har sedan en tid tillbaka haft stora problem med att arbetsgivare helt sonika sänker antalet timmar som står i anställningskontraktet (så kallad hyvling). Detta finns med i avtalet, men formuleringen riskerar att inte gör något åt problemet.

I Handels avtal står det att ”arbetsgivare ska undvika att hyvla… och måste överväga andra alternativ när de ska omorganisera”.

– Risken är att arbetsgivarna bara kommer med ursäkter och bortförklaringar och hyvlar ändå. Jag tror att avtalet måste vara tvingande för att det ska ha någon effekt, säger Arvid Taawo.

Liknande formuleringar finns med i Handels avtal vad beträffar anställdas arbetstid där arbetsgivaren ”ska sträva” efter att ge personalen minst 30 timmar på kontraktet. Men bara för de som har jobbet som huvudsaklig sysselsättning.