Hoppa till huvudinnehåll

Klarna och Spotify får tycka till om marknadshyror

Regeringens kritiserade utredning om marknadshyror är nu skickad på remiss. Diskrimineringsombudsmannen, Lantmäteriet och Skatteverket är några av myndigheterna som är med på listan över remissinstanser. Men där finns också företagen Spotify och Klarna.

Regeringen vill höra vad Spotify och Klarna har att säga om marknadshyror.
Montage: Proletären

Hur skapar vi spellistor som passar till att ta hyran på avbetalning?

Det kanske regeringen frågade sig när de på listan över myndigheter och organisationer som ombeds ge sina synpunkter på utredningen om marknadshyror, inkluderade Spotify och Klarna. 

I våras investerade fastighetsbolaget Wallenstam 125 miljoner i Klarna. I samband med investeringen gick Wallenstam ut med att bolagen håller på och utvecklar ett samarbete. I framtiden ska hyresgästerna ges möjlighet att betala hyran via kreditbolaget.

– Det gör vi för att vi tror på de här flexibla betalningslösningarna i framtiden. Det kan till exempel vara via vår app där man ska kunna betala exempelvis hyror och andra typer av tjänster, sade Susann Linde, finanschef på Wallenstam, till Göteborgsposten.

Klarna är ett bolag som tjänar pengar på korttidskrediter. I våras avslöjade Aftonbladet att Klarnas kunder har obetalda skulder på över 500 miljoner kronor hos Kronofogden.

Förutser fastighetsbolaget månne en minskad betalningskapacitet för hyresgästerna? Det skulle ju innebära en så kallad win-win-situation för Wallenstam.

Spotify då?

2016 publicerade Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev med rubriken: ”Vi måste agera eller bli omsprungna!”

Spotifygrundarna krävde lägre skatter och en ”mer flexibel” bostadsmarknad. De lyfte upp de kraftigt segregerade storstäderna London och New York som föredömen…

Om inte reglerna ändrades ansågs de sig illa tvungna att fly landet. Annie Lööf och Centerpartiet hängde på kampanjen #BackaSpotify och ett flertal borgliga debattörer förespråkade marknadshyror med Spotifys situation som förevändning. 

Nu ska väl Spotify granska om utredningen är tillräckligt gynnsam för att överväga att skatta i Sverige? För de glömde nämna i sitt öppna brev 2016 att Spotify redan hade flyttat sitt säte till Luxemburg.