Hoppa till huvudinnehåll

Rekordvinster för storbankerna – IGEN!

De fyra storbankernas samlade vinster landar återigen på rekordhöga nivåer och aktieägarna ser fram emot utdelningsfesten.

Nordea toppar ligan – 49 miljarder delas ut till ägarna.
Wavemaker

Storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB gör återigen rekordstora vinster.

Den sammanlagda vinsten före skatt för det tredje kvartalet är 34 miljarder kronor, vilket är en historisk hög nivå för ett tredje kvartal. Årsvinsten för 2020 väntas landa runt 135 miljarder kronor. 2019 var bankkvartettens sammanlagda vinst 112 miljarder kronor.

Under pandemikrisen förra året fick de fyra storbankerna ta emot enorma summor i stödutbetalningar från staten.

Men det kom aldrig någon finanskris, istället har bankerna kunnat göra stora vinster på ökat fondsparande och på privatpersoners växande skuldsättning genom bolån.

Den 1 oktober släppte Finansinspektionen sina pandemirestriktioner och nu får bankerna återigen dela ut vinster efter att ha stoppats förra året. Storbankerna delar nu sammanlagt ut 102 miljarder kronor till aktieägarna.

Det är lika mycket som statens samlade utgifter för hälsovård, sjukvård och social omsorg förra året. Samtidigt som det ständigt sägs att det saknas pengar till välfärden.

Nordea sticker ut i kvartetten och delar ut 49 miljarder kronor till sina aktieägare. Även vinsterna för 2021 kommer att leda till att aktieägarna får frossa i nya utdelningar nästa år.

2019 delades de fyra storbankerna sammanlagt ut 70 miljarder till aktieägarna.