Kommunister vinner inflytande i irakiskt val

Alliansen Revolutionärer för reform ser ut att bli den stora vinnaren efter förra söndagens val i Irak. I valalliansen ingår den shiamuslimska Sadr-rörelsen, som kritiserat Irans inflytande i landet – men också det irakiska kommunistipartiet.
Publicerad 17 maj 2018 kl 09.12

Alliansen Revolutionärer för reform, bestående av bland annat Sadr-rörelsen och irakiska kommunistpartiet, ser ut att bli vinnaren i valet till Iraks parlament i söndags. Shiaislamistiska Fatah-alliansen blev näst störst och sittande premiärminister Haider al-Abadis Segeralliansen blev tredje största parti.

Revolutionärer för reform består av såväl shiamuslimska som sunnimuslimska och sekulära grupper men domineras av Sadr-rörelsen, som har stöd bland många fattiga shiamuslimer i städerna, och Iraks kommunistiska parti.

Alliansens krav har av representanter för kommunistpartiet beskrivits som ”helt icke-sekteristiska, för en civil rättsstat”.

I nättidningen Middle East Eye säger läraren och kvinnorättsaktivisten Suhad al-Khateeb, nyinvald ledamot för Iraks kommunistiska parti i Najaf, att irakierna är emot både USA:s och Irans inflytande i landet.

– Vi är inga agenter för utländsk ockupation. Vi vill ha social rättvisa, medborgarskap och vi är emot sekterism, det är också detta irakierna vill ha.

Suhad al-Khateeb talar på ett möte arrangerat av Iraks kommunistiska parti. Foto: Facebook

Sadr-rörelsen leds av Muqtada al-Sadr, en shiamuslimsk skriftlärd som tidigare lett Mahdiarmén i motståndet mot USA-ockupationen. Trots att rörelsen tidigare anklagats för sekterism och för att stå nära Iran, har Muqtada al-Sadr på senare år kritiserat den shiadominerade regeringen i Irak och Irans inflytande i landet.

Muqtada al-Sadr har å ena sidan stött Syriens regering i kriget mot väststödda terrorgrupper och fördömt USA:s inblandning – å andra sidan uppmanat Bashar al-Assad att ta ett ”heoriskt beslut” och avgå, samt öppnat för relationer med Saudiarabien och Förenade arabemiraterna.

Sadr-rörelsens ombytliga relationer med grannländerna visar den komplexa situationen i ett land där globala och regionala stormakter slåss om inflytandet.

Ämnen i artikeln

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: