Hoppa till huvudinnehåll

Robertsfors blir utan bankkontor – ”Bankerna gör miljardvinster men tar inget ansvar”

Först arbetsförmedlingen. Nu de två bankkontoren. I Robertsfors är människor sedan länge trötta på nedläggningspolitiken. Nu samlar de namn för att protestera.

Swedbank är en av bankerna som beslutat att stänga sitt kontor i Robertsfors.
Montage: Proletären

Bankerna tjänar pengar på vanliga människor, men ger inget tillbaka. Och när vinsterna sviktar det minsta, då struntar de fullständigt i de människor som är beroende av dem.

– Vi betalar för bankernas tjänster i form av låneräntor, uppläggningsavgifter och många andra avgifter. Vi lånar våra pengar till bankerna i form av sparande, utan att få någon nämnvärd ränta tillbaks. Bankerna gör miljardvinster på oss, och när det blir ”bankkris” då är det vi skattebetalare som skänka miljarder i bidrag till bankerna, konstaterar Östen Andersson, pensionerad gjuteriarbetare och en av dem som tagit initiativ till en namninsamling för att rädda kvar de båda bankkontor som nu ska stänga i Robertsfors, i Västerbottens kustregion.

Det är Swedbank och Handelsbanken som stänger sina kontor och lämnar människorna helt utan närbelägen bankservice. Robertsforsborna samlar nu namn för att få bankerna att tänka om, och låta de två kontoren vara kvar.

– Folk är förbannade. Det är sex mil till Umeå härifrån om man måste göra mer komplexa bankärenden. Sedan finns det ju folk som inte har någon dator överhuvudtaget, äldre som har svårt med synen och som är beroende av en direkt kontakt med bankpersonalen. Och det tar tid och är dyrt att åka sex mil enkel resa till Umeå, säger Östen Andersson.

Det är Östen Andersson och andra medlemmar i Kommunistiska Partiet som tagit initiativet till uppropet och namnlistorna.

– Visst kan jag och många andra göra enklare bankärenden via datorn, men det är inte säkert att jag kan det i morgon eller om tio år. Bankerna tar våra pengar men de känner inget ansvar för oss vanliga människor. Det här är en kamp mot kapitalismen.

Handelsbanken stänger kontoret i Robertsfors i februari. Swedbank lägger ner kontoren i Robertsfors, Vindeln och Vännäs vilket innebär att Robertsfors och Vindeln, med sammanlagt ungefär 10.000 invånare, blir helt utan bankservice framemot mars månad. Besluten att försämra samhällsservicen kom mycket snabbt.

– Jag pratade med personal på en av bankerna för ett halvår sedan och fick svaret att det inte fanns några garantier och att de sista som fick veta något var de som jobbar på banken, berättar Östen Andersson.

Namnlistorna har fått ett mycket bra gensvar.

– Folk stod i kö och ville skriva under, det var en väldigt stor respons, säger Östen Andersson. Vi fick meddelande från grannbyn Ånäset att de också ville ha listor att lägga ut i Konsumbutiken där.

Östen Andersson med namnlistorna.

Namnlistorna ska skickas till ledningarna för Swedbank och Handelsbanken i Sverige.

– Förmodligen kommer vi inte ens att få något svar. Men vi vill ändå visa att vi protesterar, att vi inte lägger oss ner platt och bara accepterar det de gör. Glesbygden och de mindre orterna behöver också service, och här har vi inte ens fått garantier om att bankomaten ska få vara kvar.

Robertsfors är en med glesbygdsmått mätt relativt expansiv kommun. Just nu råder bostadsbrist i kommunen som under mer än ett decennium sålt ut tomter för en krona för att få folk att flytta till kommunen.

– Det lade kommunen ner. Man kände väl att man konkurrerade med det privata näringslivet, säger Östen Andersson.

Nedläggningen av de två bankkontoren följer på nedläggningen av arbetsförmedlingen för några år sedan.

– Nu hoppas vi bara att apoteket får vara kvar.

Fakta

Nedmonteringen av glesbygden fortsätter

Arbetsförmedling

Nästan en kvarts miljon människor har över fyra mil till närmaste arbetsförmedling (AF). Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort. Granskningen visar att sju gånger fler människor har över fyra mil till en arbetsförmedling, jämfört med innan AF började stänga kontoren. Från och med 2021 saknar 184 svenska kommuner en arbetsförmedling.

BB

I takt med att BB lagt ner på olika platser i landet har avstånden ökat. Det innebär fara för både moderns och barnets liv. Enligt tidskriften Ottar hade drygt 40.000 svenskar mer än tio mil till närmaste BB år 2000. 2017 var den siffran över 75.000. De som bor i Norrbotten, Dalarna, Jämtland och Värmland har längst resa till ett BB. När BB i Kiruna och Kalix försvann ökade genomsnittsavstandet.̊ndet till BB i Norrbotten med sju mil. I Älvdalens kommun var snittavståndet till BB 6,6 mil år 2000. Idag är det 13,3 mil.

När BB i Lycksele stängde över jul och nyår påverkades ett 30-tal blivande mödrar som tvingades åka upp emot 40 mil för att föda.

Statliga jobb

Trots stora utfästelser om utlokaliseringar och satsningar på statliga jobb i glesbygden, är verkligheten en helt annan. Gruppen Inlandsaktivisterna har med hjälp av SCB räknat ut hur det skulle se ut om glesbygdskommunerna i Västerbotten hade statliga jobb i förhållande till sin folkmängd och till antalet människor i arbetsför ålder.

Det finns 271.379 statliga jobb i Sverige idag. I Åsele kommun finns idag nio statligt anställda. Procentuellt räknat på arbetsför befolkning borde den siffran vara 73, om jobben var jämnt fördelade över landet. I Vilhelmina finns idag 39 statligt anställda. Borde varit 171. I storstaden Umeå däremot är siffrorna de omvända: 7.314 är statligt anställda, och enligt den procentuella beräkningen skulle den siffran vara 3.405 personer. I Stockholm är siffrorna 48.047 med statliga jobb. Borde varit 25.562.

Statlig service

I somras gav regeringen uppdraget till Statens servicecenter att öppna minst 28 nya kontor som ska hjälpa till med och förbättra den statliga servicen runt om i landet, med till exempel ärenden till Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Fem-sex av kontoren ska öppnas i Stockholm, Göteborg och Malmö, och andra orter som får servicekontor är bland andra Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala och Växjö. Övriga är på turistorter som Åre, eller geografiskt nära en storstad. Ett kontor förläggs i det som kan kallas glesbygd, i västerbottniska Nordmaling som ligger fem mil från både Örnsköldsvik och Umeå.