Saab vill ha statliga vinstgarantier
Trots att Wallenbergägda Saab gör rekordvinster på upprustningen och kriget i Ukraina är ledningen inte nöjd. Saabs vd Micael Johansson efterlyser statliga garantier för att ytterligare öka tillverkningen av vapen och ammunition.
Den svenska vapentillverkaren Saab har orderböckerna fulla, och aktien rusar på marknaden i takt med den allmänna upprustningen i Europa och politikernas krigshets. Förra veckan skrev Proletären om hur Saabs börsvärde ökat med 60 miljarder kronor (!) sedan Rysslands invasion av Ukraina februari 2022 – vilket främst berikat huvudägaren Wallenberg som kontrollerar 40 procent av aktierna.
Men mycket vill ha mer. Och för att inte riskera att bolaget gör investeringar i nya fabriker och maskiner som inte ger avkastning om efterfrågan skulle gå ner, vill Saabs vd Micael Johansson ha statliga garantier för fortsatt ökad tillverkning av vapen och ammunition.
I en intervju i Aftonbladet efterlyser Johansson ett ”handslag mellan industri och politik”, för att garantera produktionen – och företagets profiter.
– Industrin är oftast väldigt beredd att ta risk i det här, men det måste finnas någon form av statligt åtagande över politiska mandatperioder, säger Micael Johansson till Aftonbladet.
En sådan uppgörelse öppnade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för på Folk och försvar-konferensen i Sälen häromveckan. Specifikt gäller det artilleriammunition till Ukraina, där staten antingen skulle kunna gå in med direkt ekonomiskt stöd eller lägga stora egna långsiktiga beställningar på krigsmateriel.
– Det var ju jättebra att höra att Magdalena Andersson tänker i de här banorna. Till slut måste det ju handla om ett ekonomiskt åtagande, säger Micael Johansson till Aftonbladet.
Att det i tider av mindre krigspsykos skulle finnas mindre efterfrågan på Saabs vapen och ammunition ser Micael Johansson som ett potentiellt bekymmer.
– Hamnar vi industriellt i ett problem därför att marknaden i övrigt skakar, så måste staten säga: Det här ska vi hålla vid liv. Vi beställer av er och lägger i lager, eller vi jobbar tillsammans med ett omsättningslager som vi lovar inte kommer under en viss nivå, och ni får använda det lagret för export, så länge ni har en marknad som funkar. Det är den typen av åtagande, säger Micael Johansson till Aftonbladet.