Hoppa till huvudinnehåll

Saab vill ha vapensäljarmyndighet

Saabs vd Micael Johansson tycker inte svenska politiker gör tillräckligt för att sälja deras militärutrustning utomlands, och föreslår en myndighet som ska bistå svensk vapenindustri.

Saabs vd Micael Johansson på Folk och försvar 2023.
Ulf Palm

Vapen är vägen till fred, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Folk och Försvars rikskonferens. I samma anda önskar sig Saabs vd en speciell myndighet för att exportera mer svenska vapen.

Sveriges Radios Studio ett gjorde en intervju på Högfjällshotellets pianobar under Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Ämnet var vapenexport och gästen hette Micael Johansson – Saabs vd och koncernchef.

Han hade samma dag, som första representant för vapenindustrin någonsin, talat inför besökarna på rikskonferensen om försvarets tillväxt och den enorma efterfrågan på krigsmaterial.

Ulf Palm
Ulf Kristersson, Jens Stoltenberg och Natos högsta överbefälhavare i Europa, Christopher G. Cavoli, på första raden, mellan ÖB och kungafamiljen.

I intervjun betonar Micael Johansson vikten av långsiktighet när det kommer till vapenhandel, att lita på att det går att ha en relation över lång tid.

– Det är som ett äktenskap, säger han och syftar på relationen mellan vapenimportör och vapenexportör. Men för det måste politikerna hjälpa till mera.

– Vi har ingen myndighet som hjälper oss att exportera våra system till andra länder, som ger fördelar för Sverige. Det ökar förmågan i Sverige och det ger kostnadsdelning.

– En vapensäljarmyndighet? frågar Sveriges Radios Lasse Johansson. 

– En exportstödsmyndighet skulle jag kalla det, svarar vd:n. 

Vilka länder Sverige bör ingå äktenskap med frågade aldrig reportern – men det land som Sverige säljer mest vapen till idag är Förenade Arabemiraten som tillsammans med Saudiarabien bedrivit krig i Jemen sedan 2015 – med hundratusentals döda som följd.

Och det verkar finnas enighet om att ytterligare hjälpa krigsindustrin bland politiker i Sverige. Samtliga partier har gått med på ökade anslag till försvaret, och oppositionsledare Magdalena Andersson sa i en intervju i TV4 i samband med konferensen att hon vill se ökad europeisk vapenproduktion. 

Micael Johansson var inte militärindustrins enda representant på konferensen, även Marcus Wallenberg – ordförande för Saab – höll ett anförande. Han pratade om att politiken måste se till att hålla kapitalets leveranskedjor fria.