Hoppa till huvudinnehåll

Saftiga löneökningar för storföretagens vd:ar

Scanias vd toppar listan – ökade sin lön med 86 procent.

Scania-vd:n Christian Levin.
Pressbild/Scania

Många löntagare drabbades av reallönesänkningar förra året. Enligt Medlingsinstitutet ökade lönerna i snitt med 2,7 procent – långt under den tioprocentiga inflationen.

Men en ”löntagargrupp” gick det som vanligt ingen nöd på – storföretagens vd:ar. Tidningen Arbetet har granskat toppchefernas löneökningar.

Etta på listan är Scanias vd, Christian Levin, vars lön plus bonus ökade med 86 procent jämfört med 2021. Han tjänade 969.917 kronor i månaden. Den dramatiska löneförhöjningen beror dock till delar på att han tillträdde i maj 2021 och inte fick någon bonus under sitt första år på posten.

På andra plats kommer byggjätten NCC:s vd Thomas Carlsson, med en 73-procentig löneökning. En stor del av detta är bonusen, som fyrdubblades från 2,3 miljoner kronor till 9,6. Men även den fasta delen av lönen fick ett ordentligt lyft – hela 14 procent. Han tjänar nu 1,7 miljoner i månaden.

Trea är AB Volvos Martin Lundstedt, med en 23-procentig löneökning. Hans lön plus bonus uppgår nu till svindlande 4,2 miljoner kronor i månaden. Ungefär 87 gånger mer än en Volvoarbetare, enligt Aftonbladet.

Även här utgjorde bonusen en stor del av ökningen, även om den fasta lönen ökade med 7,3 procent – mer än dubbelt så mycket som snittet på arbetsmarknaden.

Fyra på listan är SSAB:s Martin Lindqvist, som fick en löneökning på 17 procent. Han tjänade 1,9 miljoner i månaden.

På femte plats hamnar vapenjätten Saabs Michael Johansson, med en ökning på 15,2 procent och en månadslön på 1,7 miljoner kronor.

Men några av toppcheferna sänkte faktiskt sina löner förra året. Den mest dramatiska lönesänkningen, med 35 procent, drabbade Husqvarnas vd Henric Andersson. Han fick nöja sig med 1,6 miljoner kronor i månaden – vilket motsvarar ungefär fyra årslöner för en vanlig anställd.