SD öppnar för Natomedlemskap
Sverigedemokraterna svänger i Natofrågan och ger majoritet i riksdagen för att Sverige snabbt ska kunna gå med i krigsalliansen Nato.
För första gången finns det majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige snabbt ska kunna gå med i den USA-ledda krigsalliansen Nato, genom en så kallad Natooption. Det meddelades på onsdagen efter att riksdagens försvars- och utrikesutskott fattat beslut om att uppmana regeringen att införa en Natooption i den säkerhetspolitiska linjen.
Det är Sverigedemokraterna som svängt i frågan, och som tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet gör att majoriteten är för en Natooption.
SD försvarar sin omsvängning med att vilja koordinera försvarspolitiken med Finland.
– Från vår sida strävar vi efter ett försvarsförbund med Finland som vi redan har ett operativt samarbete med. På den finska sidan finns det ett uttalande om rätten att söka medlemskap i Nato, säger Roger Richthoff, försvarspolitisk talesperson för SD, till Svenska Dagbladet.
I en debattartikel i Aftonbladet skriver Roger Richthoff, tillsammans med SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets säkerhetspolitiske talesperson Björn Söder, att den nya linjen inte innebär att partiet ändrat sig och vill att Sverige går med i Nato, men att optionen ger ”en utökad handlingsfrihet, om säkerheten i vår omedelbara närhet, plötsligt skulle försämras”.
SD-företrädarna skriver att partiet skulle kräva att en anslutning till Nato föregås av en folkomröstning och att en eventuell anslutning sker tillsammans med Finland. De lyfter också en ekonomisk konsekvens som följer av beslutet: att lyda Natos regler för militärbudgeten och lägga ytterligare miljarder på upprustning istället för på välfärden:
”Vi kan med andra ord säkerställa att två procent av BNP allokeras försvaret. Det innebär en anslagshöjning från nuvarande cirka 56 miljarder per år till cirka 100 miljarder. Det är 100 miljarder som kan läggas på att utveckla, upprusta och upprätthålla våra väpnade styrkor.”
Den nya parlamentariska situationen gör att Socialdemokraterna, som i regeringsställning stadigt fört Sverige så nära Nato det bara går utan att vara medlem, åter får byta fot i retoriken. De båda regeringspartierna S och MP är tillsammans med Vänsterpartiet motståndare till en Natooption.
– Detta är en betydelsefull negativ händelse för säkerheten för oss i Sverige. Sådana här beslut ska diskuteras gemensamt, det ska tas med stora majoriteter, säger utrikesminister Ann Linde till TT.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver att regeringen nu följer den nya majoriteten.
”En regering kan inte bortse eller blunda för en riksdagsmajoritets hållning i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Vi förväntar oss att regeringen nu ställer sig bakom riksdagens säkerhetspolitiska linje”, skriver Kristersson på Instagram.
Majoriteten i riksdagen går på tvärs med svenska folkets uppfattning de senaste åren. I en undersökning av Ipsos från januari 2018 svarade bara 31 procent att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato.