Sekostrejk avblåst – förbundsledningen nöjd med ingenting
Det blir ingen tågstrejk. Sekofackets ledning accepterar arbetsgivarnas skambud. ”Vilket jävla svek. Förbundsledningen är nöjd, men vi har ju inte fått ett skit”, säger Susann Högye-Bäckman som är ordförande i Seko Pendelklubben i Stockholm.
Det var på måndagsförmiddagen som Sekofackets förhandlare skrev på ett nytt avtal med arbetsgivaren Almega Tågföretagen.
I korta drag stadgar avtalet att de anställda inom den spårbundna trafiken får löneökningar enligt ”märket” på 7,4 procent under två år, att arbetsgivaren ska lämna besked om schemaändringar två veckor i förtid men ändå, som tidigare, har rätten att ”vid oförutsägbara händelser justera schema kortare tid i förväg”, men nu ”söka komma överens med berörd arbetstagare”. Vidare ska ensambemanningen på pendeltågen ”hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp” och parterna har också kommit överens om att ”gemensamt uppvakta såväl politiker som myndigheter för att lyfta denna fråga”.
– De får fortfarande lägga schemat hur de vill. Skillnaden är ju att de ska betala lite för det i komp. Det är en ickefråga för oss som jobbar. Vi får ju inte ens ut vår lediga tid idag. Att lägga några kronor på ett kompsaldo betyder ju inget när vi ska planera familjelivet. För arbetsgivarna är vi fortfarande livegna tjänstehjon, säger Susann Högye-Bäckman till Proletären.
I ett upprop i helgen förklarade sig samtliga de fackklubbsordföranden som skulle berörts av strejken, redo att gå ut i konflikt. I uppropet konstaterar de sammanlagt 13 förtroendevalda Sekomedlemmarna att ”det här är den avtalsrörelsen när vi vill sätta stopp för åtminstone några av attackerna på våra villkor. Våra krav är rimliga, uppslutningen är stor i klubbar och bland allmänheten”.
Sekos strejkvarsel skjuts upp: ”Får ingen bra känsla”
De förtroendevalda hoppades i sitt upprop att förbundsstyrelsen med Gabriella Lavecchia, som också är ledamot av den socialdemokratiska partistyrelsen, i spetsen skulle backa upp de krav avtalskonferensen ställt sig bakom.
Men förbundsledningen svek.
– Det är inte läge att kompromissa eller att backa nu när vi har styrkan och en medlemstillströmning, säger Victor Cruces, ordförande för Seko FM som organiserar bland andra städpersonalen.
Victor Cruces tror att sveket kommer att leda till ett stort medlemstapp:
– Våra medlemmar har gjort klart för oss att det här är den sista kraftansträngningen. I flera år har vi sett hur medlemmarna uttryckt sin besvikelse med att Seko inte gör någonting. Alla missnöjda medlemmar som lämnat facket har kommit tillbaka för att de sett att vi [lokalt] vill göra något, säger Victor Cruces till Proletären.
Nu är även städpersonalen, vars villkor man tidigare krävt ska regleras centralt, överkörd av förbundsledningen. I ett pressmeddelande meddelar Seko att ”vår motpart [har] vägrat att gå med på våra krav. Detta är beklagligt…”.
– Som jag ser det har vi inte fått någonting i det här avtalet. Och ändå känner de sig så nöjda, säger Susann Högye-Bäckman. Vi får se vad som händer nu… om inte förbundet fattar att det består av sina medlemmar, så borde de bli varse det nu.