Hoppa till huvudinnehåll

Ship To Gaza försöker bryta mediablockaden

Mellan 16 och 25 juli seglar Ship To Gaza längs med västkusten för att samla pengar och stöd för Palestinas kamp mot Israels ockupation.

Ship To Gaza besöker 10 städer för att samla pengar till en segling under våren 2020. När de kom till Lysekil tog de omvägen om Kommunisternas Lysestrandsveckan.
Erling Bronsberg

Under våren 2020 planerar Ship To Gaza ytterligare en segling till Palestina för att bryta Israels blockad av Gazaremsan. I något som organisationen kallar ”Ship To Gaza i hamn” seglar de till olika platser längs med västkusten för att samla pengar och upplysa om situationen i regionen.

Seglingen mot Palestinas kust kräver dock resurser, och framför allt en båt.

– Som det ser ut just nu måste vår paraplyorganisation, Freedom Flotilla Coalition, samla ihop mellan 1,5 och 2 miljoner kronor för att köpa ett fartyg. Så det är inga småsummor vi snackar om. Och tyvärr är risken stor att Israel beslagtar skeppet när vi väl är framme, säger en representant i styrgruppen för Ship To Gaza Sverige.

Men för att målet ska nås måste Ship To Gaza först lyckas bryta igenom en blockad inom Sveriges gränser.

– Det krävs att vi får ett enormt massmedialt genomslag. Men det är i princip omöjligt. Media vägrar skriva om oss och om palestiniernas kamp. Vi har hört av oss till alla lokaltidningar där vi lägger till, så nu kan vi inte göra mer än att hålla tummarna.

– Människorna vi träffar när vi är i hamn är intresserade av vår organisation och det vi står för. Överallt kommer det fram människor och vill prata. Det finns alltså inte ett bristande intresse hos allmänheten för det vi gör. Det är snarare media som väljer att inte göra något.

– Jag minns när Maria-Pia Boëthius, som var med på seglingen 2012, landade på Arlanda. Då hade jag förhoppningen att media skulle göra en intervju, hon är ju trots allt en känd skribent. Men ingenting hände. Det var dödstyst. Då ringde jag till sändningsansvarige på SVT och frågade varför. ”Det var ju inte någon skottväxling på båten”, fick jag till svar. Det blir omöjligt att bryta igenom så länge media förhåller sig så här till nyheter.

Fakta

Platser där ni kan besöka Ship To Gaza

19 Juli –  Lysekil

20 Juli – Kärringsö

21 Juli – Skärhamn

22 Juli – Stenungsund

23 Juli – Marstrand

24 Juli – Hönö på Klåva Hamn

25 Juli – Göteborg

Skeppet planeras lämna hamn under våren 2020. Och förutom pengar så letar organisationen nu också efter en besättning.

– Det här har jag inte förankrat med andra i organisationen, men jag skulle gärna se en besättning av både palestinier och judar. Det finns flera organisationer, så som Jewish Voice for Peace (JVP), som kämpar för att bryta blockaden. Jag tror att detta kan ha potential att tränga igenom mediabruset.

Ship To Gaza startade sin verksamhet under 2007, strax efter att Hamas stod som segrare i det palestinska valet. I och med detta etablerade Israel en blockad mot Gazaremsan via luft, vatten och land. Palestinierna som bor på den smala landremsan får inte lämna området och inte heller transportera ut varor eller ta emot förnödenheter. Allt kontrolleras av Israel. FN har kritiserat Israels agerande i frågan och har kallat situationen för en humanitär kris.