Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Skär i politikerarvodena istället för i assistansen!

Ska det bestämt sparas in i kommunen så ska det börja skäras i rätt ände – avskaffa politikerarvodena kopplade till riksdagsnivå.

Kommunistiska Partiet Nybro

Allianspolitikerna och Sverigedemokraterna vill privatisera den personliga assistansen i Nybro och tar sig rätten att agera självutnämnda experter i vad som är bäst för LSS-omsorgen.

Kompetensen för LSS-omsorgen finner vi inte i någon plenisal. Inte heller bland några distanserade enhetschefer. Den finner vi bland dem som bär upp och bygger vår kommun – de kommunanställda assistenterna.

Assistenternas kamp mot privatiseringen är beundransvärd och ett föredöme. Vi som befann oss på plats på demonstrationen den 21 september fick se kommunpolitiker som fick det svettigt om halsen när assistenterna fångade in dem och sa dem ett par sanningens ord.

Det är bra. Krokodilklubben i fullmäktige, med stora munnar men inga öron, är inte vana vid att arbetarna kollektivt säger ifrån.

Ska det bestämt sparas in i kommunen så ska det börja skäras i rätt ände – avskaffa politikerarvodena kopplade till riksdagsnivå. Att det medan det läggs massiva sparpaket, sitter politiker i kommunen med arvoden upp till över 60.000 kr per månad är fullkomligen sinnessjukt.

Där finns ett sjusiffrigt belopp att spara in årligen. Vi kommunister vet fler miljoner vi kan skära av från toppskiktet i kommunen, men nog om det nu.

Nu uppmanar vi kommuninvånarna att visa er uppskattning för assistenternas goda arbete genom att sluta upp i deras kamp. Där kommer även Kommunistiska Partiet att dra sitt strå till stacken. Allt stöd till de personliga assistenterna och brukarna som höjer rösten och vägrar låta marknadsvärdet gå före människovärdet.

Johan Karlsson
Kommunistiska Partiet i Nybro