Hoppa till huvudinnehåll

SL struntar i fackets varningar

Stockholms Lokaltrafik struntar i de anställdas och resenärernas säkerhet och kör tunnelbanan i sommartrafik - med kortare tåg och utglesad trafik. Man återinför också biljettkontroller.

SL inför glesare avgångar och återinför biljettkontroller under rådande pandemi.
Wikimedia commons/Wille Öhgren

Trots att fler stockholmare tvingas stanna kvar i staden, och trängseln i kollektivtrafiken ökar, har Stockholms Lokaltrafik (SL) valt att införa sommartrafik i tunnelbanan. Från och med midsommarhelgen kör SL kortare tåg och glesare avgångar. Dessutom har SL stängt av trafiken mellan Gullmarsplan och Globen, söderut längs den gröna linjen, vilket innebär ökad trängsel på T-banetågen.

– Vi har folk ute som övervakar trafiken, och ser vi minsta tecken på att det blir trängsel, då kommer vi att agera, säger Jannis Konstantis, ordförande för Sekos T-baneklubb 111 till Proletären. Vi har haft skyddsombud ute under hela midsommarhelgen, men det var lugnt. Vi har beredskap att agera om vi ser att det blir trångt.

Det var i mitten av maj som facket vädjade om att SL på grund av coronasmittan skulle ställa in eller skjuta upp sommartrafiken. Men SL, som leds av Kristofer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP), slog dövörat till.

Samtidigt som SL varnar för trängsel i trafiken och uppmanar till vaksamhet mot coronasmittan, väljer Tamsons alltså att spara pengar genom att köra tågen glesare – och äventyra arbetares och resenärers liv och hälsa.

– Corona kan sprida sig som en eldsvåda, säger Jannis Konstantis.

Från och med förra veckan har Tamsons, som är trafikregionråd, också återinfört biljettkontroller på bussarna och i pendeltågstrafiken. Gäng av kontrollanter ska kontrollera resenärernas biljetter, utan någon som helst social distans. En kontroll som i första hand kommer att drabba människor som på grund av arbetslöshet under pandemin har svårt att klara ekonomin.

– Vi tar det första steget till att återinföra en fungerande och fullskalig biljettkontroll i SL-trafiken. Det är vår sommarpresent till de hederliga och skötsamma stockholmarna, säger Tamsons till Vasastan Direkt.