Södersjukhuset sparkar kvinnoläkare – trots regionens överskott på sex miljarder
Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm sparkar fem specialistläkare. Samtidigt gör sjukhusets ägare, Region Stockholm, ett överskott på nära sex miljarder kronor.
Fem nyblivna specialistläkare får gå när kvinnokliniken på Södersjukhuset (SöS) måste spara efter ett budgetunderskott på 72 miljoner. Det har sjukhusets ägare, Region Stockholm, bestämt. Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare, varnar nu för att patientsäkerheten på sjukhuset är hotad.
– Det är en arbetssituation som man emellanåt känner är patientosäker. Det är lite för många arbetspass där man känner att här kan det bli krockar som gör att jag inte har kontroll över situationen. Och det är ju väldigt allvarligt i en bransch där det finns nolltolerans mot att en kvinna eller ett barn skulle dö, säger Kristin Wennmo Zuk.
De fem specialistläkarna har utbildats på kvinnokliniken på SöS i fem år. Nu, sedan de varit utlånade till vården av sjuka i covid-19, får de inte komma tillbaka. Enligt Region Stockholm räknas de som övertalig personal.
– De som jobbar på golvet anser inte att kliniken skulle vara övertalig om läkarna fick stanna, säger Kristin Wennmo Zuk till Läkartidningen.
Det politiskt fattade beslutet att minska personalen på kvinnokliniken kommer samtidigt som varningssignalerna haglar inom Stockholms sjukvård. De högst ansvariga för beslutet är Region Stockholms finansborgarråd Iréne Svenonius (M) och Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsråd i regionen. Den borgerliga majoriteten i regionfullmäktige backas upp av miljöpartiet.
Det är inte första gången regionledningen tvingar SöS att spara. För ett år sedan varslades 25 läkare och 50 undersköterskor vid sjukhuset. Varslet drogs senare tillbaka och ersattes med en så kallad naturlig avgång där vakanta tjänster inte besattes, vikariaten inte förlängdes samtidigt som sjukhuset införde vikariatstopp.
Regionledningens uttalade politik är att enbart patienter som behöver akut vård ska besöka de regionägda sjukhusen. Övriga ska söka vård på de många privata närakuter, vårdcentraler och specialistmottagningar som poppat upp runt om i Stockholmsregionen.
Samtidigt som specialistläkarna får gå, uppmanas personalen på SöS att ”brainstorma” för att komma med ytterligare besparingsförslag: bland annat att bedövningen vid införandet av en kateter i patienten tas bort, att babyfiltar bäddas utan påslakan och att hygienen på sjukhusets toaletter försämras.
I en post på twitter kommenterar Fanny Nilsson, känd företrädare för Sjukvårdsupproret, Region Stockholms agerande: ”Det är så jävla ovärdigt. Skäms över Region Sthlm. Skäms över SÖS.”
Slaget mot kvinnokliniken på SöS kommer samtidigt som Region Stockholm redovisar ett överskott för 2020 på drygt 5,8 miljarder kronor. Ett överskott som genererats bland annat av försäljningar av fastigheter – under 2020 såldes Bromma Sjukhus till privata fastighetsbolaget Vectura med Iréne Svenonius gode vän, granne och partikamrat Filippa Reinfeldt i spetsen.
Överskottet kommer inte att läggas in i den krisande sjukvården i regionen; det kommer istället att i första hand läggas undan som en försäkring för minskade intäkter i kollektivtrafiken, ledd av Svenonius partikamrat Kristofer Tamsons.