Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Stå upp för Kuba!

När propagandastormen viner mot Kuba gäller det för alla fredsvänner och socialister att stå stadigt i blåsten.


Vet du vem en förbannad kubanska vid namn Betty Pairol Quesada är?

Det gjorde inte FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, den chilenska ex-presidenten Michelle Bachelet, när hon twittrade en fräck uppmaning till den kubanska regeringen att släppa dem som uppges ha arresterats i samband med protesterna söndagen den 11 juli.

Betty Pairol svarade argt att hon inte ville ha någonting med drevet mot Kuba att göra och krävde upprättelse. Bachelet hade nämligen delat sin uppmaning tillsammans med en bild på en upprörd Betty Pairol med en kubansk flagga över huvudet. 

Betty Pairol på gatan i Havanna till stöd för revolutionen.

 

Men den som sköter Bachelets Twitter hade missat att Betty Pairol var en av alla som gick ut på gatorna på Kuba för att visa sitt stöd för regeringen och socialismen – som ett svar på den USA-initierade kampanj som lett till våldsamma demonstrationer och vandalism på delar av Kuba.

Vad hände? Bachelets FN-kontor tog i all tysthet bort bilden på Betty Pairol – medan Bettys eget Twitterkonto blockerades.

Det är bara ett exempel på all fake news om Kuba den senaste veckan, som Proletären kunnat visa flera skrämmande exempel på. Och som vanligt är svenska SVT bland de pinsammaste i klassen när det kommer till att dansa efter USA:s pipa i utrikesbevakningen. 

Rapportankaret Malin Lundgren pratade om hur tusentals människor gått ut ”för att kräva ett slut på diktaturen”, med en bakgrundsbild på – just det – en demonstration till stöd för Kuba och socialismen. I reportaget visades också bilder på personer med skyltar som stödde regeringen.

Har då de kubaner som faktiskt demonstrerat mot regeringen inget att klaga på? Jo, livet är utan tvekan mycket hårt på Kuba för närvarande, med återkommande strömavbrott och varubrist.

Krisen i spåren av coronans framfart är svår, precis som i många andra fattiga länder. När Kubas president Miguel Diaz-Canel direkt åkte och pratade med de som demonstrerade var han också helt öppen med att det inte saknas anledningar att vara missnöjd.

Men förutom coronan lider kubanerna sedan 60 år tillbaka även under USA:s kriminella blockad, som så sent som för en månad sedan fördömdes av 184 länder i FN (bara USA och Israel röstade emot).

Genom att hindra andra länder och företag från att handla med Kuba vill Washington strypa Kuba till lydnad. Det undantagsland i regionen som slängt ut de utländska kapitalisterna och rest sig, som utrotat analfabetismen och har gratis skolor och sjukvård åt folket – och en barnadödlighet som är lägre än USA:s – får inte vara ett exempel för andra att följa, det måste tvingas på knä.

Därför är det oerhört viktigt att alla fredsvänner och socialister står upp för Kuba när propagandastormen viner, alldeles oavsett att den kubanska socialismen är långt ifrån perfekt – något sådant existerar inte. Men den kubanska revolutionen och kubanernas envisa samhällsbygge är en ledstjärna för hela Latinamerika, och en inspiration även för oss här långt borta i Sverige.

Några hundra högljudda demonstranter på Kuba har fått mer uppmärksamhet den senaste veckan än en kvarts miljon döda i Jemen har fått på sex år, för det är så lögnmaskinen fungerar. Men låt dig inte svepas med av propagandan.

Betty Pairol i Havanna har än så länge kvar sitt konto på Facebook, där hon står upp för sitt land och revolutionen. Vi kommunister står stadigt med henne och med alla de kubaner som försvarar sin rätt att bygga socialismen.

Viva Cuba!

Marcus Jönsson
Internationell sekreterare, Kommunistiska Partiet