Hoppa till huvudinnehåll

SVT:s miss om ”missnöjet på Kuba” – visade bild på demonstration för regeringen

Flera svenska medier har visat falska eller missvisande bilder eller videoklipp när de rapporterat om ”protesterna på Kuba”. När SVT berättade om ”missnöjet på Kuba” visades bilder på demonstranter – som demonstrerar FÖR regeringen.

Demonstranterna på bilden visar sitt stöd för regeringen och socialismen – men det fattade inte SVT.
Skärmdump/SVT

I onsdags kunde Proletären avslöja hur DN och Expressen rapporterar från protesterna på Kuba genom att visa videoklipp från USA och Uruguay. Flera andra medier, både internationella och svenska, har visat missvisande eller falska videoklipp och bilder från påstådda protester.

Läsare har hört av sig till Proletären om SVT Rapports inslag i måndags kl 19.30. I ett längre inslag om ”Stora protester på Kuba – missnöje med ekonomi och pandemi” visades i bakgrunden en stor demonstration – på en stöddemonstration till den socialistiska regeringen. Samma bild har används av bland annat The Guardian, New York Times och Sydsvenskan men även ”vänster”-tidningen Dagens ETC, med direkt felaktig eller missvisande bildtext.

På bilden syns de klassiska 26 juli-flaggorna som kubanska kommunister har använt ända sedan revolutionen 1959, då 26 juli-rörelsen under ledning av Fidel Castro störtade USA:s marionettdiktator Fulgencio Batista. Det är en flagga som högeroppositionen på Kuba naturligtvis aldrig skulle använda.

Skärmdump/SVT
Demonstranterna på bilden visar sitt stöd för regeringen och socialismen – men det fattade inte SVT.

Inslaget fortsatte sedan att visa ett antal videoklipp från vad som verkar vara autentiska missnöjesprotester på Kuba. Men även här gäller det att vara uppmärksam. I många av klippen som visas framgår det inte vad människorna demonstrerar för eller emot.

I en videosekvens står demonstranter med plakat med texten ”Las calles son de los revolucionarios” (”Gatorna tillhör revolutionärerna”). Det var just detta slagord som Kubas president Miguel Díaz-Canel använde i sitt tv-sända tal när han uppmanade folket att försvara gatorna mot kontrarevolutionärer och infiltratörer. Det är alltså högst rimligt att demonstranterna i just denna sekvens demonstrerar till stöd för regeringen – men det valde SVT att tala tyst om.

Den kubanska regeringen förnekar inte att det finns missnöje och att vanliga kubaner protesterat – men menar att demonstrationerna också är infiltrerade av krafter som verkar för USA:s intressen och som vill skapa kaos eller i värsta fall verka för en amerikansk militär intervention. Regeringen har också varnat för att det pågår en kraftig desinformationskampanj i sociala medier mot Kuba, styrd från bland annat USA.

Skärmdump/SVT
”Gatorna tillhör revolutionärerna” – ett slagord som Kubas president använder. Så visar videon verkligen demonstrationer mot regeringen?
Skärmdump/New York Times
Även New York Times använde bilden på de regeringsvänliga demonstranterna för att illustrera protesterna...
Skärmdump/The Guardian
....liksom brittiska The Guardian.

Har du hittat fler exempel på falska eller missvisande rapportering om Kuba? Tipsa Proletären, mejla red[at]proletaren.se!