Städupproret om SD:s städutspel: ”Förminskande och skamfullt”
SD-toppen Tobias Andersson vill att unga brottslingar ska kunna dömas till ”statusnedbrytande samhällstjänst” och straffas med att tvingas städa. ”Förnedrande mot städpersonalen”, menar städerskan Marie Vasponi Björkman.
Det var i förra veckan som Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson presenterade ”en form av samhällstjänst med vad jag kallar statusnedbrytande syfte” för barn så unga som nio år. Enligt Andersson ska den statusnedbrytande samhällstjänsten ske i anslutning till den miljö där brotten begåtts.
– Jag tror inte att man är jättekaxig om man tvingas skura toaletter på skolan man går på, sade Andersson till TT.
Att städjobb skulle vara statusnedbrytande får lokalvårdarna Marie Vasponi Björkman och Berith Hedlund, grundare av och ansvariga för Städupproret, att gå i taket. Att använda sig av städning för att statuera exempel på hur man knäcker en människas stolthet och att det skulle vara statusnedbrytande att behöva arbeta med renhållning är fruktansvärt förnedrande, menar de båda.
– Att en politiker uttrycker sig om städning som förminskande och skamfullt får oss att tappa hakan, säger Marie Vasponi Björkman till Proletären.
Städupproret, som Proletären tidigare berättat om, arbetar för att höja status och lön för städpersonalen, och Marie Vasponi Björkman och Berith Hedlund konstaterar i ett svar på SD-förslaget att städjobb inte är något att skämmas för. Tvärtom: det är ett samhällsbärande jobb, ett fundament för att hålla landet igång.
– Det är en viktig del av välfärden, och inget att skämmas för, säger Marie Vasponi Björkman. Det är underbetalt men ett hederligt jobb som man ska värna om och inse värdet av.
SD-förslaget har fått massiv kritik, inte bara från företrädarna för Städupproret. I en debattartikel i Aftonbladet håller fem städare med uppdrag inom Fastighetsanställdas förbund med Marie Vasponi Björkman och Berith Hedlund om hur viktigt lokalvårdarens jobb är:
”I själva verket är städning och sanering ett samhällsbärande yrke. Utan städning skulle vård, skola, ett antal mångmiljardindustrier, hela fastighetsbranschen och vår infrastruktur sluta fungera. Lokaler och verksamheter skulle vara farliga att vistas i utan städning. Inte minst synliggjorde pandemin vilken roll hygien och städning spelar för samhällets väl, och för människors hälsa”, skriver de fem.
De konstaterar att i SD-Anderssons förslag ”blottas ett djupt förakt mot både människor och städare som yrkesgrupp”.