Facklig kamp i USA Stängda skolor när lärare strejkar i West Virginia
Den 22 februari gick 20.000 lärare i West Virginia, USA, ut i strejk. Lärarna kämpar för en femprocentig löneökning och mot försämringar av de anställdas sjukförsäkring.
Senast lärarna i delstaten gick ut i en större strejk var 1990. Denna gång är strejken mer omfattande då den pågår i alla 55 län i delstaten och stängt ner alla offentliga skolor.
Det som fick vreden att koka över i handling var ett bud om en- eller tvåprocentiga löneökningar samtidigt som avgifterna till sjukförsäkringen PEIA skulle höjas långt mer än löneökningarna.
Efter fyra dagars strejk lovade guvernören att lönerna skulle höjas med fem procent – med förhoppningen att lärarna skulle gå tillbaka till arbetet och skolorna öppna igen. Men de strejkande beslutade att fortsätta. Dels för att löften från guvernören inte är detsamma som ett beslut i frågan. Dels för att PEIA-avgiften inte nämndes.
West Virgina har 1,8 miljoner invånare och ligger i östra USA. Kolbrytningen har traditionellt varit en stor industri i delstaten, och gruvindustrin sysselsätter fortfarande cirka 30.000 personer.
Medan gruvarbetarnas en gång starka fackföreningar slagits sönder har de offentliganställda lärarna i West Virginia lyckats behålla en med USA-mått mätt stark facklig organisation.
De tidigare erfarenheterna från gruvarbetarnas kamp lyfts fram som ett positivt exempel av de strejkande lärarna. Många av dem kommer också från gruvarbetarfamiljer.
Den pågående lärarstrejken har fått stor uppmärksamhet över hela USA.