Hoppa till huvudinnehåll

Stödspelning för strejkande lokförare

– Det är inte självklart nuförtiden att vi giggar överhuvudtaget, men när den här frågan dök upp var alla överens om att tacka ja, säger Ted Dawidson från Hyrda knektar, som headlinar en stödspelning för lokförarna som strejkade vilt.

Nikko Knösch

Nästa vecka arrangeras Punk för pendeln på Kafé 44 i Stockholm. Det är en stödspelning för lokförarna som strejkade vilt i mitten av april. Överskottet går oavkortat till deras strejkkassa och de förväntade böterna från Arbetsdomstolen.

Stockholmsbandet Hyrda knektar headlinar. De har inte släppt någon ny musik på över tre år och det har funnits planer på att lägga ned, men när frågan om stödspelningen dök upp så gick det helt enkelt inte att tacka nej, menar Ted Dawidson, som spelar gitarr i bandet.

– Vi är väldigt glada över att kunna få ihop bandet för den här stödspelningen. Det är inte självklart nuförtiden att vi ens giggar, men när den här frågan dök upp, om en spelning som faktiskt handlar om något större än både vårt band och publiken… då var alla överens om att tacka ja, säger han till Proletären.

– Allt handlar om pengar nuförtiden och man kan fråga sig var den mänskliga aspekten finns när regionen och MTR väljer att ta bort tågvärdarna. Kameror kan inte ersätta människor. Och jag tror att de flesta som bor i Stockholm håller med mig om det. Om lokförarna känner sig otrygga med beslutet så var en vild strejk det bästa de kunde göra.

Hyrda knektar
Hyrda knektar

Andranamn på spellistan är Örebrobaserade Inga anor, med Proletärens egen Erling Bronsberg som gitarrist. Det är också han som drar i trådarna för arrangemanget. 

– Vi hade tankar om att skriva en låt till de strejkande, men det kändes så jävla banalt. Då var det bättre att försöka stötta med något konkret, i det här fallet pengar från inträdet till en konsert, säger Erling Bronsberg.

– Om 200 arbetare går ut i vild strejk kan man ge sig fan på att de inte gör det för skojs skull, utan för att bristningsgränsen är nådd, så vi gör det av ren solidaritet. Sedan kan vi alltid gå in på mer djupare diskussioner om lagstiftning och hur facken styrs och fungerar, men det grundläggande är pengar på bordet till dem som strejkar.

EmJay Rockphoto
Inga Anor

Men strejken är ju över – varför en stödspelning nu? 

– Idén för stödspelning kom direkt när de gick ut i strejk. Men sedan gäller det att hitta fyra band som både kan ställa upp och kan spela på samma datum, samt ett ställe som vill husera oss. Det är mycket som ska klaffa. Allt har dock gått väldigt smidigt, och det är mycket tack vare Nikko Knösch i bandet Strikt som skött kontakt med Kafé 44 och fixat en skitsnygg affisch.

– Sedan tror jag inte stödpengar till strejkande arbetare har ett bäst före-datum. Rättsprocessen i Arbetsdomstolen är inte klar än… Sedan är det ju alltid positivt att lyfta exempel, oavsett när det sker, på arbetare som slår näven i bordet och faktiskt gör något.

Spelningen äger rum på Kafé 44, Tjärhovsgatan 46, den 12 maj klockan 19. Ted Dawidson vill också tillägga att det inte är någon åldersgräns, så yngre punkälskare får också gärna komma.

– Och så har alla strejkande lokförare och tågvärdar stående platser på gästlistan. En hel del har redan tackat ja! 

Poster för spelningen.